Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 10. 2024. 11:25 3

Pred veliki skup prosvetara: Ogromni pritisci na zaposlene

Prosvetni radnici u velikom broju škola u Srbiji danas neće održati nastavu, a pridružiće im se i pojedini vrtići. Najavljen je i protest ispred Skupstine Srbije tokom kog će traziti poboljšanje uslova rada i povećanje plata u celoj prosveti.

Vladan Ćirć iz Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji kaže da očekuju znatno veći skup kolega iz cele Srbije. Dodaje da su pojedini direktori predškolskih ustanova vršili pritisak na zaposlene i da je to razlog što se nisu odazvali pozivu na štrajk.

Podsetimo, predstavnici četiri reprezentativna sindikata juče su u vladi razgovarali sa premijerom Milošem Vučevićem i ponovljeno im je da povećanje neće biti veće od 12 procenata.

O dok se očekuje da veliki broj škola obustavi rad, sa vrtićima je komplikovanija sitiuacija, a Ćirić objašnjava za N1 da su direktori pojedinih predškolskih ustanova vršili pritisak na zaposlene, navodeći kao primer PU Pčelica iz Niša.

Prema njegovim rečima, veliki broj zasposlenih u predškolskim ustanovama radi na određeno, a Niš sigurno nije jedini i da ima takvih situacija i u drugim gradovima.

Govoreći o očekivanjima od današnjeg protesta, Ćirić kaže da će Iz Niša doći 4-5 autobusa.

 - Očekujemo nikad veći skup prosvetnih radnika u Beogradu -  kaže sagovornik N1.

- Štrajk upozorenja bio je 16. septembra, sada očekujemo znatno veći skup kolega iz cele Srbije - rekao je Čirić navodeći da su tada upozorili i podsetili na potpisan Protokol iz oktobra preošle godine.

- Nisu ispoštovali, ni jednu tačku, očekivali smo da će do 2. oktobra nešto uraditi po Protokolu, ali ni jedna tačka nije ispunjena - istakao je on.

Od stava prosvetnih radnika po školama, ne samo članova sindikata, kako je kazao, zavisi kako će se dalje ponašati i u skladu sa tim će donositi odluke.

Povodom jučerašnjeg sastanka u Vladi, sagovornik N1 kaže da kada imate neodgovorne ljude koji ne ispunjavaju sporazume koji su potpisali, teško je predvideti šta i kako dalje.

- Ne smemo da se oslonimo i verujemo u njihova obećanja - rekao je i i ponovio stav da je predviđeno povećanje od 12 odsto za nastavno i osam za nenastavno osoblje bezobrazluk.

Smatra da ne treba potpisati ništa ispod potpisanog sporazuma.

Ćirić kaže da od 1. oktobra počinje javna rasprava u nekoliko gradova, nakon toga ide u Skupštinsku proceduru.

Obećano je, kako dodaje, da će izmene Zakona stupiti na snagu do kraja ove kalendarske godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati