Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 10. 2024. 13:33 2

Prosvetari: Ministarstvo finansija da smanji odliv novca tamnim stranama i deo odvoji da popuni plate

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti obratili su se javnosti uoči razgovora s predstavnicima Vlade Srbije i poručili da neće prihvatiti nejednaka povećanja plata u prosveti, ističući da su za obrazovanje podjednako važni i nastavnici i tetkice i sekretari ustanova, koji vode računa o poštovanju zakona.

Predstavnici sindikata su podsetili da je prošle godine s Vladom Srbije potpisan obavezujući protokol o popravljanju položaja zaposlenih u prosveti u narednoj godini, to jest u 2024, a da se od Vlade sada traži da ispuni ono što je potpisala.

Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, objasnio je da je razlog protesta to što vlada nije odvojila dovoljno novaca i što, napominje, ponovo pokušava da ih "uštine" za deo novca koji je obećala.

- Taj novac nije veliki. Ministarstvo finansija može racionalnim korišćenjem budžeta da smanji odliv na nekim drugim stranama, tamnim stranama, i jedan deo odvoji ne samo da popuni plate nama, već i ostalom javnom sektoru - rekao je Gligorić.

Dodao je da je izjednačavanje plata prosvetnih radnika sa državnim prosekom neizbežno.

- Od toga ne može da se pobegne jer je to status koji prosvetni radnik mora da ima. Status donosi autoritet, autoritet donosi da možeš da radiš sa decom. Ako nemaš autoritet, nemaš status, stvaraš velike probleme u radu u školi - istakao je Gligorić i poručio Vladi Srbije da ih više ne lažu.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije je ponovila da se od Vlade traži da nađe načina i ispoštuje ono što je potpisano.

- Plate su nam jako važne, materijalni status je jedan od ključnih faktora da bi se odredila profesionalna pozicija i status u jednom društvu - napomenula je ona.

Podsetila je da zaposleni u obrazovanju ne prihvataju ponuđeni različiti procenat povećanja plata, i da se na taj način pravi razlika među zaposlenima u jednom kolektivu.

- Svako ko je ušao u školu zna da vaspitanje zavisi i od tektice i od domara, i od nastavnika, i od tete u računovodstvu, od sekretara, i od pedagoga i psihologa. Ti ljudi su danas skrajnuti. Ali sindikati to neće dozvoliti, mi nećemo prihvatiti nejednako povećanje plate. Povećanje 12 posto u prosveti je 10.000, a povećanje od 8 odsto u drugim službama je 20.000 - kazala je Ilić.

Ona je istakla da pokušaj Vlade da ne ispuni potpisanu obavezu predstavlja "udar na sindikalizam u sferi prosvete".

- I mi sutra moramo da pokažemo koliko smo jaki i koliko smo solidarni - poručila je Ilić uoči sutrašnjeg velikog protesta i štrajka zaposlenih u prosveti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati