Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 10. 2024. 07:00 0

"MULJANJE" SA TRAMPOVIM ZETOM Sumnjivo rušenje Generalštaba?

Nadležni odbor američkog Senata vodi istragu poslovanja privatne investicione kompanije na čijem je čelu Džared Kušner, zet bivšeg predsednika SAD i predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa, koji, pored ostalog, planira da gradi luksuzan hotel na mestu nekadašnjeg Generalštaba u Beogradu.

Nije nepoznanica da ovde vlada pozorište, davno napisani scenario za odvlačenje pažnje i kako da se odlepimo od realnosti. Tu su i ogromna lažna obećanja, čija realizacija se pomera iz godine u godinu. Aleksandar Vučić je proglasio da smo ušli u zlatno doba i da nam nikada nije bilo bolje i najavio je veće plate i penzije. Troše se pare kako oni hoće, korupcija je ogromna, institucije više ne postoje.

Predsednik Odbora za finansije američkog Senata, demokrata iz Oregona Ron Vajden, u nastavku istrage o privatnoj investicionoj kompaniji Afiniti partners u vlasništvu Džareda Kušnera, zeta i savetnika bivšeg predsednika Donalda Trampa, zatražio je detaljnu listu srpskih Vladinih službenika, ili pojedinaca, koji su kontaktirali Afiniti u ime Vlade, kako bi razgovarali o investicijama u nekretnine u Srbiji. Senator Vajden traži od ove firme da mu dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo je listu svega što Odbor za finansije američkog Senata zanima.

To je pre svega spisak svih pojedinaca i entiteta koji su partneri Afinitija, spisak svih lokacija u Srbiji koje razmatra za razvoj nekretnina i opis razvojnih planova za svaku lokaciju. Odbor interesuje i koliko tačno u dolarima Afiniti razmatra da uloži u svaki srpski projekat nekretnina, kao i koliko svaki od partnera kompanije ulaže za svaki projekat. Senator Vajden traži i detaljan opis uslova svih ugovora između Afiniti partners i Vlade Srbije o razvoju nekretnina u Srbiji. Vajden očekuje konkretne detalje o finansijskim interesima Vlade Srbije u svakom od projekata, o ulozi Vlade Srbije u svakom projektu i o ugovorima o podeli prihoda za svaki projekat.

Takođe se traži spisak svih regulatornih odobrenja ili dozvola koje Afiniti i njegovi partneri treba da pribave od Vlade Srbije za svaku nekretninu. Navodi se da je Kušnerova firma obavestila odbor da je Vlada Srbije, kao deo svog partnerstva, preuzela odgovornost za nabavljanje svih potrebnih odobrenja, licenci i dozvola u vezi sa bilo kojom investicijom Afinitija u nekretnine u Srbiji. Senator pita da li su ti uslovi zvanično zapisani u bilo kom dogovoru između kompanije i Vlade Srbije, i ako jesu, da predaju odboru kopiju sporazuma. Za javnost u Srbiji nije poznato pod kojim uslovima je Kušnerova kompanija dobila posao revitalizacije Generalštaba, koji ima status spomenika kulture i uživa određeni stepen zaštite. Trampov zet je ranije izjavio da je posao vredan oko 500 miliona dolara, a da će Srbija dobiti 22 odsto profita.

- Ako se o poslovima zeta Donalda Trampa, koji uključuju i gradnju hotela na mestu srpskog Generalštaba, raspravlja u senatskom komitetu za finansije američkog Kongresa i o tome pišu ugledne novine u svetu, to je onda problem i za Srbiju - rekao je predsednik poslaničke grupe Srbija centra u Skupštini Srbije general Zdravko Ponoš.

Da je Vučić jedan od retkih državnika u svetu koji javno pruža podršku Trampu, nije nešto o čemu se govori samo unutar granica Srbije. To je primetila i američka novinska agencija Associated Press još tokom letnjih protesta zbog ubistva američkog građanina Džordža Flojda. Vučić je tada podržao Trampa i izrazio nadu da će američki predsednik uspeti da se izbori sa protestima koji su se dešavali širom Amerike.

U delu javnosti srpske se zato stvara lažna predstava da bi republikanac mogao da poništi kosovsku nezavisnost, ili barem da uvaži ključne srpske interese. Iza svega stoji želja da se povratkom Trampa u Belu kuću ojača globalni front desnih populista kojima pripada i lider Srbije. Jer, bivši predsednik SAD izgradio je veoma bliske odnose sa autoritarnim premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pa se predsednik Srbije nada istom statusu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati