Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 09. 2024. 08:24 1

Umesto obaveštenja, na auto-putu reklama za EXPO

Ukoliko ste se prethodnih nedelja vozili auto-putevima u Srbiji, sva je prilika da ste, umesto uobičajenih poruka da se na petlji ispred vas izvode radovi videli reklamu za projekat EXPO 2027 koji će se realizovati po specijalnom zakonu koji zaobilazi javne nabavke. "Putevi Srbije" imaju objašnjenje, ali stručnjaci kažu da "ne pije vodu".

- A sad, na posao. Brzo da izgradite put! Ljudi, ne umem da letim… Nacionalni stadion, mostovi, tuneli, fabrike, Beograd na vodi, Expo… Vredno radimo i Srbiju gradimo - rekao je predsednik Aleksandar Vučić na TikToku.

Kada vozite auto-putem koji je izgrađen kako bi predsednik obišao sve navedeno, i što postoji i što još ne postoji, svetleći portali na autoputu obavestiće vas baš za ono što - još ne postoji. Na srpskom i engleskom jeziku, vozači su informisani da je Srbija domaćin izložbe EXPO 2027. Stručnjaci za bezbednost saobraćaja kažu da su takvi portali pre svega namenjeni da upozoravanju vozače na nepredviđene situacije poput radova na putu, guste magle ili leda na kolovozu, a ne za reklamu.

- Ako se ovakvi panoi - namenjeni za izuzetne poruke koje će skrenuti pažnju vozaču da se nešto neobično i neočekivano događa - koriste za svakodnevne poruke, vozači na njih neće obraćati pažnju. Pa tako sutra neće obraćati pažnju na neku poruku koja je izuzetno važna za bezbednost saobraćaja - kaže za N1 šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu Krsto Lipovac.

U Putevima Srbije tvrde da se navedeni portali mogu koristiti i za poruke, kako kažu, kampanjskog tipa. Neke od njih izazvale su nepodeljene pohvale u javnosti, poput onih koje su apelovale na vozače da uspore jer ih neko voli, kao i da obraćaju pažnju na znakove koji znače život. Za znakove na kojima se na vozače apeluje da obrate pažnju na EXPO, tvrde, samo vežbaju za pravu stvar.

- Radi Vaše informacije, u toku je faza testiranja na portalima sa izmenljivom saobraćajnom signalizacijom ispisa "EXPO 2027" u cilju budućeg usmeravanja učesnika u saobraćaju prema Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi "EXPO BELGRADE 2027". Testiranje se ne obavlja na svim portalima, već na ograničenom broju portala od 25 do 30 odsto od ukupnog broja istih - navodi se iz JP Putevi Srbije.

Izgovori, kaže čovek kom je bezbednost u saobraćaju životni poziv.

- Znate šta, kad nešto nećete, onda je svaki izgovor dobar. Kad nešto hoćete, takođe, svaki izgovor je dobar. Tako da je dobro naći neki izgovor za ovu aktivnost. Lično mislim da nema potrebe, i pogotovo da ovo nije dobar način da se vrše takva testiranja - kaže Lipovac.

U Putevima Srbije dodaju da se ispisi vezani za izložbu EXPO testiraju samo na lokacijama gde nisu dominantno u funkciji tehničkog regulisanja i izmena režima saobraćaja.

Shvatili poruke za EXPO kao reklamu, motivacionu kampanju ili kao testiranje sistema za događaj koji će se desiti za tri godine, na auto-putevima u Srbiji mogu se videti razni bilbordi kojih, po Zakonu o putevima, ne sme biti, osim na odmorištima. Kazna propisana za one koji postavljaju reklamne panoe tamo gde im nije mesto je do dva miliona dinara - ako neko želi da naplati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati