Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

28. 09. 2024. 09:43 2

Gde Rusi najviše kupuju stanove: Ove godine potrošili 85 miliona evra

Ruski državljani sve više kupuju stanove u Srbiji i prodaja je ove godine porasla za 10 odsto, prenosi Blumberg Adria. Ukupna vrednost stanova koje su Rusi kupili u prva dva kvartala je 85 miliona evra, od toga je polovina nekretnina kupljena u Beogradu. Rusi se opredeljuju za Vojvodinu, uglavnom za Novi Sad i Suboticu.

Govoreći o stranim državljanima, Ivana Štrbac, šefica Odeljenja za procenu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda rekla je da u kupovini stanova i generalno u kupovini nepokretnosti u našoj zemlji prednjače ruski državljani i taj trend se nastavlja od prošle godine kada su ruski državljani počeli kupovati nepokretnosti.

- Dakle, u poslednja dva kvartala primetan je čak i porast broja ruskih državljana koji kupuju nepokretnosti za više od 10 odsto. Međutim, novac, odnosno ukupna količina prometa je malo manja nego u istom periodu prošle godine, a u prva dva kvartala oni su investirali ukupno 85 miliona evra u nepokretnosti u Srbiji. Ono što je jako interesantno je da je njima posebno atraktivna lokacija, odnosno region Vojvodine, a tu se naročito ističu gradovi Novi Sad i Subotica gde veliki broj njih, čak polovina njih, odlučuje se za kupovinu nepokretnosti u regionu Vojvodine - navela je i dodala:

- Beograd je svakako interesantan i tu se kupuje veliki broj stanova. Njiihova vrednost je jako veća, tako da polovina novca koje ruski državljani investiraju u nepokretnosti odlazi u grad Beograd. Najviše kupuju stanove, kuće i zatim garaže.

Inače, Indeks cene nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda pokazao je da cene kvadrata nastavljaju da rastu po stopi od skoro pet odsto, ali da Beograd više ne prednjači u tom rastu.

- U glavnom gradu usporila je prodaja, pre svega stanova u novogradnji, a sve je veće interesovanje za lokacije koje nisu u centru grada i samim tim cena nekretnina u rubnim opštinama - Surčin, Rakovica, Zvezdara - raste. To je u intervjuu za Bloomberg Adria Start izjavila Ivana Štrbac, šefica Odeljenja za procenu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.

Dve i po prosečne neto plate u Srbiji su potrebne da se kupi kvadrat stana, koji je u Beogradu u novogradnji dostigao u proseku 2.000 evra, a kreće se i do 6.000-7.000 evra, zavisi od lokacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati