Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 09. 2024. 11:46 0

PZP: Hitno obezbediti parking mesta ispred porodilišta za trudnice i porodilje i njihovu pratnju

Pokret za PREOKRET zahteva od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da utiče da se obezbedi dovoljno parking mesta ispred porodilišta i da se ukine naplata parkinga za trudnice i porodilje i njihovu pratnju.

Naime, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski je na skupštinskoj sednici govorila o tome kako je demografska obnova najvažniji zadatak našeg naroda i da svi građani imaju svoju ulogu u ovom zadatku. Istakla je da je to poziv svima i dodala da će se svako odazvati prema svojoj savesti i svesti. Mi pozivamo ministarku da ona prema svojoj savesti i svesti najpre utiče na to da se obezbede elementarni uslovi za trudnice i porodilje. Podsećamo, PzP je više puta pozivao nadležne da ukinu naplatu parkinga ispred kliničkih centara, dečjih bolnica, domova zdravlja i porodilišta i da se za pacijente i trudnice i njihovu pratnju obezbedi dovoljno mesta ispred ovih ustanova.

Nelogično je da tržni centri imaju dovoljno mesta za svoje kupce, a porodilišta nemaju za svoje pacijente. Porodilišta treba da imaju posebna parking mesta, koja su obeležena i redovno održavana. Aktuelna vlast je zanemarila potrebu za povećanjem kapaciteta parking mesta za porodilište "Narodni front" u Beogradu. Trudnice koje dolaze ovde nisu samo iz Beograda i Srbije, već iz celog regiona, a dešavalo se da broj porođaja na godišnjem nivou pređe 8.000.

Iako je više puta najavljivano preseljenje ovog porodilišta, najave su do danas ostale samo na rečima. Podsećamo, u prethodnoj godini rođeno je 61.052 bebe, najmanje u novijoj istoriji Srbije i za 1.648 dece manje u odnosu na 2022. godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Ministarka umesto spornih izjava, treba da se posveti stvarnom unapređenju položaja trudnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati