Društvo i ekonomija

D. Ljutić

25. 09. 2024. 14:57 11

"ISTORIJSKI" U NJUJORKU Vučićev govor koji Radoičić nije čuo

Pokazalo se da su istorijski govori odavno potrošeni. Nema više onog istorijskog, koliko god baš to u svojoj umišljenoj veličini Aleksandar Vučić najviše voli. Istorija se ispraznila, potrošena je.  A u međuvremenu? Pa to znamo, gledamo izbliza. Ovoga puta je izostalo pominjanje rekordnog broja pregleda, jer je i predsedniku Srbije bilo jasno da je malo ko iz mnogobrojnih delegacija uopšte obratio pažnju. E, a Banjska ? Krivi su svi, sem nas, mi smo žrtve velikih sila i ostala naklapanja.

Tokom njegovog obraćanja sala Generalne skupštine UN bila - maltene prazna. Ovaj govor, "tako snažan“ i "istorijski" nije mnogo predstavnika država iz celog sveta imalo priliku da čuje. Da li ste gledali prenos? Listao je, listao, sa svake stranice bi pročitao jednu ili dve rečenice. Valjda su mu ograničili vreme izlaganja. A nije bilo ni ogrtanja zastavom.

Poznat kao veliki prijatelj istine, Vučić je sa govornice u UN držao lekciju ostatku sveta koju je taj isti ostatak sveta davno naučio. Srbija, nažalost, nikada. Pokazao je i dokument u kome se navodi da "na tlu KiM niko ne može da ima oružanu silu osim KFOR". Da li je to čuo srpski heroj Milan Radoičić, koji je na svojim plećima teglio hrpu naoružanja kako bi odbranio srpsku pravdu na Kosovu? Verovatno ništa nije čuo od buke koju proizvode njegove mašine kopajući po Beogradu. Kako se onda dogodilo da Radoičić ima oružanu silu?  S obzirom na obim akcije, broj ljudi, količinu i vrstu naoružanja koja je korišćena u Banjskoj, bilo bi veoma teško zaključiti ili poverovati da bezbednosne službe Srbije nisu imale informacije o toj operaciji.Upitan o kosovskoj optužnici za Banjsku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti 13. septembra rekao da srpski organi sprovode svoju istragu. Naglasio je i da za Srbiju slučaj Banjska "nikako nije terorizam". On je ponovio da je Srbija za očuvanje mira.

- Zapuca li albanski okupator, tada će situacija biti drugačija - poručio je.

Kako dugačija ako se Srbija zalaže za mir? Prošlo je godinu dana od oružanog okršaja Srba, predvođenih Milanom Radoičićem, sa kosovskom policijom u selu Banjska. Poginula su trojica Srba i jedan kosovski policajac. Tužilaštvo u Prištini pre dve nedelje podiglo je optužnicu, procesuiranje Radoičića pred domaćim institucijama samo se nagoveštava. Baš kao i prošle godine, u režimskim medijima o Banjskoj ni slova.A u Srbiji optužnica za Banjsku još nije podignuta, iako je pre gotovo godinu dana otpočeta istraga. Srbija, koja Kosovo, niti njene institucije ne priznaje, i krivična dela kvalifikuje drugačije od zvanične Prištine. Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi da je istraga još u toku. Kako kažu, u saradnji sa drugim državnim organima, utvrđuju se sve činjenice i okolnosti "u vezi sa kritičnim događajem u Banjskoj". Radoičić, kako kažu, ima status osumnjičenog. Na teret mu se stavljaju tri krivična dela - među kojima su nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. Ostali osumnjičeni su NN lica.Vučić je putem svoijh medija unapred najavio najistorijskiji govor u istoriji UN i pre nego što je do tog govora i došlo. Pozvao je građane Srbije da ga pažljivo slušaju. Nije se ništa dogodilo. Sastanak je prošao, predsednik se obratio, a šta je od toga ostalo za istoriju? Pre svega Banjska. Ipak, njegovi čauši su prihvatili tu istorijsku ulogu i svakog dana horski ponavljaju kako je on najbolji, najvredniji i najpošteniji.

Kada kult jednom krene da se gradi, njegovom širenju nema granica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati