Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 09. 2024. 15:42 3

"SNS javnim finansijama upravlja kao kockar dugom"

Narodni poslanik Srbija centra prof. dr Slobodan Cvejić izjavio je, povodom predloženog rebalansa budžeta o kome se raspravlja u parlamentu, da "SNS upravlja javnim finansijama po principu kockarskog duga gde je ulog životni standard građana Srbije".

- Država najviše novca izdvaja za projekte poput Ekspa 2027 i nacionalnog stadiona, dok se sredstva za ključne resore poput zdravlja, obrazovanja i kulture smanjuju - rekao je Cvejić u Skupštini Srbije i upitao kakvu će dobrobit građani imati od toga.

Cvejić je objasnio da predloženi rebalans ne podrazumeva politiku razvoja zemlje, nego je fokusirana samo na rast, dok realno pogoduje povlašćenima i razvija nejednakost među građanima.

- Nemojte misliti da kilometar auto-puta predstavlja razvoj. Razvoj je politika koja uključuje najveći broj građana i popravlja njihov kvalitet života. Međutim, kod nas je mala grupa sve bogatija, izdvajaju se delovi gradova u kojima će živeti oni koji mogu da plate privatno zdravstveno osiguranje, privatne škole i oni će moći da se voze po tim auto-putevima, a ostali građani verovatno uskoro ni neće imati čime da se voze.

Cvejić je podsetio na izveštaj Fiskalnog saveta iz juna prema kojem su javne investicije treći najveći budžetski izdatak, odmah posle penzija i plata.

- Građani Srbije ne dobijaju uvid u ekonomsku i društvenu opravdanost ovih projekata. Njihova cena se ne obrazlaže, a odabir izvođača radova je nejasan i netransparentan. Povećanje investicija nije se ostvarilo na sistematičan način - i to je ono što je problem. Donose se leks specijalisi, ono što Vlada kaže postaje prioritet i može da prođe bez regularne procedure. Jedan od primera je i Ekspo 2027.

Cvejić je dodao da se pogoršavaju uslovi zaduživanja za nove investicione projekte.

- Dižemo nove kredite da bismo otplaćivali prethodne, ali sa lošijim kamatnim uslovima. Ove godine 2 odsto BDP-a treba da izdvojimo za kamate. Vreme je da se zaustavi izgradnja Ekspa i stadiona i da se novac preusmeri na prave razvojne projekte. Tu već imamo smernice definisane Strategijom pametne specijalizacije - zaključio je Cvejić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Hodaj uzdignute glave

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati