Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 09. 2024. 20:54 7

Za nastupe Karleuše i po 40.000 evra iz lokalnih budžeta

Osim vlasnika Pinka Željka Mitrovića, zlatno doba žive još neki pojedinci bliski vlasti, poput pevačice Jelene Karleuše. Otkad hvali naprednjačku vlast i predsednika Aleksandra Vučića, ubira ogroman novac. Leto je provela pevajući po gradovima širom Srbije, a sve to plaćeno je iz lokalnih budžeta. Tačnije novcem građana.

Sa razglasa se čuje "mašala". I stvarno - mašala. Požarevac, Subotica, Ruma, Šabac, Sombor, Kikinda - samo su neki od gradova u kojima je Jelena Kareluša nastupala u prethodna dva i po meseca. Sada je na red došlo Kraljevo, gde se sve uveliko priprema.

- Ovde se radi o mehanizmu iscrpljivanja javnih sredstava - ocenjuje Vladimir Marović iz Lokalnog fronta.

A da se radi o "iscrpljivanju" novca građana svedoče cifre koje iz loklanih budžeta ležu na račun pevačice. Pojedine građanske inicijative tvrde da je za nastupe u Subotici i Somboru dobila nešto više od 40.000 evra. U Požarevcu je prošla bolje. Lokalni mediji prenose da je dobila preko 50.000 evra.

Za ostale gradove se ne zna, što je slučaj i sa Kraljevom. Na portalu javnih nabavki nije navedeno koliko košta nastup Jelena Karleuše, a na to pitanje za N1 ne odgovaraju ni iz same opštine. Isto je prošao i Lokalni front.

- Služeći se manirom ministra Momirovića, možemo reći da taj iznos od četri miliona i 200.000 dinara iz gradskog budžeta se pretvara u nekih 380.000 komada jaja ili 190.000 nutritivno bogatih obroka - kaže Marović.

Milan Vukelić, novinar portala Nova.rs, podseća:

- To je Telekom i naprednjačka vlast koja drži pod kontrolom te budžete to je ista kesa, to se samo sad preraspoređuje, glavni bankar te kese je predsednik Vučić i onda on kaže malo ćemo odavde ovo ćemo odande.

Po "receptu" malo odavde, malo odande - organizovan je niz nastupa - jer Jelena Karleuša više nije zabranjena. Naprotiv.

- Uvek sam se trudila da budem na pravoj strani - peva ona.

"Prava strana" i album posle više od 10 godina. "Prijatelj" izdanja državni Telekom Srbija. Ali ne samo to.

- Jelena Karleuša je od Telekoma Srbija je do sada dobila preko milion evra i to nije sve, očigledno je finansiraju lokalne samouprave, ona je postala marineta ove vlasti - kaže Đorđe Stanković, narodni poslanik.

Akutelnu vlast prehodno je kudila na sve strane. Predsedniku Aleksandru Vučić zamerala je mnogo toga još dok je bio premijer.

- Da li mogu da se izrazim grubo – da ja nisam na Vašoj strani, je l’ može to tako da se kaže, a da mi sutra ne eksplodira bojler u kući - pitala je Karleuša tokom gostovanja u emisiji „Ćirilica“ februara 2016. godine.

"Eksplodirala" je politička podrška. Nakon što je 2010. javno stala uz LDP i Čedomira Jovanovića, Jelena Karleuša deset godina kasnije, hvali prestavnike vlasti. Sa nekima zna i da zaigra.

- Ona se pretvorila u obnoć, što bi se reklo, u bota ove vlasti. Njen Instagram nalog koji prati ne znam koliko hiljada ljudi je postao praktično platforma za napade na ljude koji protestuju protiv vlasti pa čak i napadi recimo na glumice - ocenjuje Vukelić.

Prošle godine u emisiji Hit Tvit Karleuša je izjavila:

- Glumci koje država direktno finasira kače na svoje društvene mreže, zbunjujući narod, da ova država nije dobra i sad se postavlja pitanje – rođaci, ko vam daje pare da vi lepo živite? - pita ona.

Đorđe Stanković stoga zaključuje:

- Verovato možemo da očekujemo da će uskoro Jelena Karleuša da priča kako je litijum velika šansa za Srbiju, s obzirom na to da ona bukvalno sve radi po dogovoru sa SNS-om.

A šta ustvari radi objasnila je, jednom prilikom, i sama.

- Moj posao je da pričam bajke, a ne da govorim istinu - rekla je svojevremeno Karlueša za TV Kurir.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati