Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 09. 2024. 16:19 9

Država troši milione na snimanje filma o izložbi EXPO: Posao dobio režiser koji je podržao Vučića

“Režim”, firma producenta i reditelja Miloša Avramovića, najpoznatijeg po filmu “Južni vetar”, dobila je posao vredan oko 14,2 miliona dinara. Reč je o poslu snimanja filma o izložbi EXPO 2027, a “Režim” će ga obavljati u periodu od tri godine. Poslovi za EXPO 2027, omiljeni projekat vlasti, dodeljuju se punom parom, a vredni ugovori uglavnom se dodeljuju firmama bliskim režimu.

Tako je na red došla i firma simboličnog naziva "Režim", u vlasništvu producenta i reditelja Miloša Avramovića, najpoznatijeg po "Južnom vetru", ali i tome što se pred decembarske izbore 2023. godine nalazio među potpisnicima podrške listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Ova firma je tako angažovana na snimanju filma o izložbi EXPO 2027, u periodu od tri godine, a za to će država izdvojiti 14.186.338 dinara ili oko 121.000 evra sa PDV-om.

Ko će snimati EXPO film?

Firma “Režim” u Avramovićevom vlasništvu osnovana je 2007. godine. Javnosti je najpoznatija po projektima kao što su “Južni vetar”, “U klinču”, “Trag divljači”…

Prošlu godinu, “Režim” je završio sa 11.633.000 dinara, odnosno 99.000 evra čistog dobitka.

Osim po stvaralaštvu, Avramović je poznat i po tome što je javno podržao aktuelni režim.

Takođe, jedna od epizoda serije "Južni vetar" našla u centru pažnje kada je jedna kontroverzna scena izazvala burne reakcije javnosti. U pitanju je epizoda u kojoj se pojavljuju čuveni glumci Erik Roberts i Vilijam Boldvin, koji glume Amerikance koji donose novac ljudima iz "stranke zelenih" u Gornje Nedeljice, ne bi li im objasnili kako da nateraju ljude da izađu na ulice i tako im pomognu da spreče neki posao.

Uz to se spominje da su "zeleni" novac dobili da spreče iskopavanje litijuma, a u jednoj sceni Boldvin i Roberts komentarišu da "niko više ne radi džabe, pa ni ekolozi".

Veliki broj građana bio je isprovociran i iznerviran ovakvom scenom, imajući u vidu da se od prestavnika vlasti često mogu čuti termini poput "lažni ekolozi", "strani plaćenici"… S druge strane, bilo je i građana koji su tvrdili da je scena istrgnuta iz konteksta, te da se na kraju epozode ispostavi da ipak nije sve onako kako se činilo. Sam Avramović rekao je da je "doveden u poziciju da treba da prepričava i objašnjava TV seriju i fikciju onima koji su puni kritike, a nisu našli toliko vremena da epizodu pogledaju do kraja, da ne izvlače jedan njen segment koji će zloupotrebiti za svoju ličnu promociju".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati