Društvo i ekonomija

D. Ljutić

18. 09. 2024. 18:03 14

Ministarka traži POPIS "neposlušnih" prosvetara: Mora li vlast uvek da pokaže da može još dublje da POTONE?

A ko će to da dodje umesto prosvetnih radnika koji štrajkuju? Oni što su pokupovali diplome po privatnim fakultetima nemaju nameru da rade za 600-700 evra. Prljav je to pos'o. Niko to ne želi da radi. Samo onaj koji mora. Sada treba staviti sve prosvetne radnike na spisak, pa da vidimo šta će onda da uradi ministarka Slavica Đukić Dejanović. Da neće možda sve da ih kazni? Za uništavanje jedne nacije nisu neophodne atomske bombe i projektili dugog dometa. Dovoljan je nedostatak poštovanja i poverenja.

Ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović nije se dopalo "ponašanje" većine prosvetnih radnika koji su štrajkovali širom Srbije. Posebno joj se nije svidela obustava rada koju su prosvetari ranije najavili, zbog čega su direktori osnovnih i srednjih škola dobili dopis u kom su upozoreni zbog propusta koje su načinili. U njemu se, između ostalog, od direktora traži da evidentiraju nastavnike koji su obustavili rad, a piše i da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja, kao i učenika o tome da đaci ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.Najava formiranja spiska dolazi u vreme kad se srpsko društvo bukvalno davi u raznim antagonizmima.To je postalo redovna, praktično normalna stvar. U zatrovanoj aktuelnoj atmosferi u našem društvu javno etiketiranje prosvetara, pogotovo od strane nekog na autoritativnoj društvenoj poziciji, sasvim izvesno povlači neprijatne konsekvence za etiketirane. Dijapazon neprijatnosti je izuzetno širok; uvrede, pogrde, pretnje, čak i proganjanja su nešto sa čim bi se oni izvesno suočili. A ako bi se stvari otele kontroli, što se nikako ne može isključiti, posledice bi lako mogle biti i neuporedivo neprijatnije. Nema sumnje da bi tu i komšiluk bio uključen. Familijarno drukanje se već podrazumeva.

Ali, moramo li baš uvek da očekujemo najgore? Moraju li svaki put da nas iznenade još gorim? Pod ovim režimom, pokazivanje ljudskosti s pozicije vlasti - nedopustivo je. Samo u zemlji bez pameti, ministarka prosvete može poslati pismo školama i tražiti od direktora da sastave spiskove sumnjivih nastavnika. Vreme UDBE I OZNE i svakako dokaz da jesmo podanicki narod. A da li je tražila spisak skola u kojima se deca smrzavaju vec treći dan? Da li je tražila spisak nestručnih nastavnika sa punom normom dok stručni kadar sedi na birou? Putari iz Azerbejdžana, fizikalci iz Albanije, šoferi iz Pakistana ili građevinci iz Turske ne mogu da rade taj posao. Jedino tetkice ako dovedu sa Filipina.

Uništavanje obrazovanja i degradacija nastavničkog poziva nije nikakva slučajnost, nije se to omaklo našim vlastima, radi se o doslednoj naprednjačko-socijalističkoj politici. Već godinama vlast devastira prosvetu dovodeći obrazovanje na nivo bez novih kadrova, ukidajući im pravo da se sami pitaju za dobro onih koje podučavaju. Nije lako biti učitelj, i kao učitelj odgovoran pred učenicima za sliku sveta u ulozi zaštitnika slobode i borca za pravdu. I tu samo retki pojedinci blesnu u svom poslu i nekako čuvaju uspomenu na dobra vremena, kad se učitelj pozivao na slavu i svatove i bio rado viđen gost u svakoj domaćinskoj kući.

Čast i ugled čovek ima ili nema i nema toga suda koji mu može čast i ugled obezbediti. Čast i ugled svačija su privatna briga i odgovornost. Čast je nesaznatljiva i nedodirljiva, nedokučiva i tajanstvena. To je samo lična odlika i temeljno, neprocenjivo etičko svojstvo. Ministarstvo prosvete to shvata sasvim drugačije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati