Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 09. 2024. 14:06 0

Srbija centar zahteva neopozivu ostavku direktorke JP "Elektromreža Srbije"

"U saopštenju od 13.9.2024. objavljenom na sajtu Elektromreže Srbije (EMS), koje je delom preneo i Fonet, a koje je reakcija na saopštenje stranke Srbija Centar od 12.9.2024, EMS ponovo neuspešno pokušava da prikrije da je prenosni sistem Elektromreža Srbije nesiguran, da je pitanje trenutka, ukoliko se ništa ne preduzme, kada će da "pukne" i potrošači u Srbiji ostanu bez električne energije", navodi se u saopštenju Resornog odbora za energetiku Srbija centra, koje prenosimo u celosti.

"Ovakav rad EMS-a povlači zakonsku odgovornost lica koja rukovode firmom, pre svih generalnog direktora Jelene Matejić. Ovim putem zahtevamo od generalnog direktora EMS da javnosti saopšti: da li je o predočenom nesigurnom radu prenosnog sistema zbog povećanih napona informisano Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) i ako jeste kada? Zahtevamo da zbog svega predočenog generalni direktor EMS Jelena Matejić podnese neopozivu ostavku ili bude razrešena dužnosti, a u slučaju da je o problematici informisano i MRE, ostavku zahtevamo i od nadležne ministarke MRE.

Naime, Pravilima o radu prenosnog sistema (Pravila) definisano je (strana 17) da je rad prenosnog sistema siguran ako se (tačka 1) naponi u svim čvorištima nalaze unutar normalnih radnih vrednosti. Normalne radne vrednosti su definisane podtačkom 3.2.3.2 Pravila gde je za 400 kV mrežu definisan opseg između 380 kV i 420 kV (iz razloga što u mreži postoji značajan deo opreme nominalnog napona 380 kV koja je najviše ugrožena nedozvoljenim prenaponima koji višedecenijski traju). Iz prethodno navedenog je nedvosmisleno i očigledno jasno da je rad prenosnog sistema nesiguran u svim režimima u kojima se u čvorištima javljaju naponi iznad gornjih dozvoljenih vrednosti, čime je direktno ugrožena energetska bezbednost Srbije.

Sigurnost rada je deterministička kategorija i sistem ne može biti manje ili više siguran. Sistem je siguran ako je ispunjen kriterijum sigurnosti. Ukoliko nije, sistem je nesiguran. U svom saopštenju EMS nedozvoljeno visoke napone ublažava terminom "povišeni naponi" pokušavajući nenormalno radno stanje sistema da prikaže kao normalno u kome su naponi eto "povišeni", s tim da ne pominje da je to "povišenje" iznad gornje dozvoljene granice.

Svojim saopštenjem EMS je de facto priznao nedozvoljene visoke napone na mreži 400 kV, kao i da po ovom pitanju nije urađeno ništa od 2012. godine do dana današnjeg! A za to vreme je napravljena nepovratna šteta prvenstveno na ogromnom delu opreme u mreži 400 kV, čime su praktično proneverena sredstva poreskih obveznika i države Srbije, za šta rukovodstvo EMS snosi svaku moguću vrstu odgovornosti!

Jedina operativna mera koju EMS sprovodi, a koja ne rešava problem, svodi se na najobičnija uključivanja i isključivanja podopterećenih vodova 400 kV (bez da su porazmislili da ovom merom dodatno smanjuju energetsku bezbednost Srbije time što smanjenjem broja komponenti u sistemu svesno smanjuju sigurnost i stabilnost iste te mreže). EMS nastavlja da se ponaša kao lekar koji je svestan da mu pacijent ima hipertenziju, ali to pacijentu ne saopštava i ne propisuje terapiju, a istovremeno očekuje razumevanje i od društva i od nesrećnog pacijenta! I dalje stoje na stanovištu da je upitno da li je za ljude hipertenzija zdrava ili nije?

Povišeni naponi nedvosmisleno utiču na životni vek opreme tako da isti eksponencijalno smanjuju! Nismo pitali EMS šta misle da urade u budućnosti, nego zašto su više od decenije dozvolili nesiguran rad prenosnog sistema i opremu sistema doslovce nepovratno uništavali skraćujući joj životni vek (to nikakva buduća rešenja o kojima pričaju više ne mogu vratiti jer se radi o trajnim degradacijama opreme). Pri tome su stvoreni nepotrebni troškovi koji se mere milionima evra - direktnih troškova na devastaciji opreme EMS. Ovome treba dodati i ogromne troškove i gubitke EPS-ovih elektrana koje nisu mogle, zbog previsokih napona u prenosnoj mreži, normalno da rade i plasiraju svoju energiju u mrežu, već se ista morala uvoziti. Možda je to bio cilj?

Nismo od EMS očekivali da građanima Srbije objašnjavaju zašto je prenosna mreža u decenijskom tehnički nedozvoljenom režimu, već zašto kao neko ko je zadužen da upravlja državnom imovinom nisu ništa preduzeli da to neregularno stanje reše? Kad pominju buduća rešenja, da li su ustanovili koliki deo problema generišu sami, a koliko problema stvaraju susedi? I shodno tome, da li misle da probleme koje stvaraju zemlje u okruženju rešavaju novcem budžeta i novcem građana Srbije?

Prosto je neverovatno da EMS ne razume problematiku o kojoj govorimo, a to je da treba prvenstveno da realizuju interese države Srbije čija sredstva troše, pa tek onda, ako opravdano treba, bilo koje druge interese, a ne da rade obrnuto! EMS po Zakonu o energetici ima obavezu da odmah preduzme konkretne mere da nedozvoljene visoke napone spusti ispod gornjih normalnih vrednosti. To je moralo biti urađeno pre deceniju i više jer član 108 Zakona o energetici, stav 1, tačka 1, određuje da je operator prenosnog sistema odgovoran za siguran, pouzdan i bezbedan rad prenosnog sistema i kvalitet isporuke električne energije", zaključuje se u saopštenju Resornog odbora za energetiku Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati