Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

14. 09. 2024. 21:11 14

Šta se krije iza oduzimanja pa vraćanja dozvole za rad Megatrendu?

Samo što je donelo, Ministarstvo prosvete već je i povuklo rešenje o oduzimanju dozvole za rad privatnog univerziteta Megatrend. Vest koja je prošle nedelje izazvala veliku pažnju više nije vest, jer je resorno ministarstvo, navodno, uočilo proceduralnu grešku u svojoj prvobitnoj odluci.

Ponovo radi Megatrend, iako mu je Ministarstvo prosvete, na osnovu dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju, 26. avgusta dozvolu za rad oduzelo.

- Ministarstvo je uvidom u naknadno dostavljenu dokumentaciju uočilo proceduralni propust, te je shodno navedenom donelo rešenje o poništavanju konačnog rešenja Ministarstva prosvete o oduzimanju dozvole ovoj visokoškolskoj ustanovi - saopštilo je Ministarstvo.

O kakvom proceduralnom propustu je reč – nije poznato. Vlasnik Megatrenda Mića Jovanović u ovom trenutku za N1 to ne želi da pojasni. Član Odbora za obrazovanje Zoran Lutovac ističe da je vest o donošenju rešenja o oduzimanju licence Megatrendu ponekome mogla uliti nadu da zakon funkcioniše jednako za sve.

- Međutim, odmah posle toga se pojavila ova nova vest gde institucije demantuju same sebe. To dodatno unosi nepoverenje građana prema institucijama i izaziva sumnju da je do svega došlo upravo stoga što je ova institucija, institucija Megatrenda poznata u javnosti kao bliska vlastima i da se nastavlja praksa da zakoni važe samo za one koji nisu bliski vlasti - kaže Lutovac.

Mića Jovanović nije krio da se, pored toga što je angažovao tim advokata da bi doneto rešenje osporio, upravo vlastima obratio.

- Nekoliko puta sam pozvao ministarku (Slavicu Đukić Dejanović) da joj kažem da ćemo, shodno raznim zakonskim mogućnostima, da podnesemo zahtev za poništenje rešenja o oduzimanju dozvole za rad. Ona je pokazala razumevanje, u meri u kojoj joj to dozvoljava profesionalna etika, i verujem da će da donese odluku, uz konsultaciju sa svojim kolegijumom i stručnim službama - rekao je Jovanović za Danas.

I jeste. Baš onu koju je vlasnik Megatrenda priželjkivao. Postavlja se, ipak, pitanje - kako činjenica da je najstariji privatni univerzitet 366 dana zakasnio sa podnošenjem prijave za akreditaciju - više ne predstavlja prepreku?

- Ako smo imali izjavu od nadležnih da je došlo do zakašnjenja, da nisu ispoštovane procedure, a onda posle svega nekoliko sati ili dan-dva dođe potpuno drugo saopštenje u kom se tvrdi da je sve u redu, ne može da ne bude sumnje da je u pitanju politički pritisak - kaže Lutovac.

Zbog toga Lutovac najavljuje da će kao član Odbora za obrazovanje zahtevati da se nepobitno utvrdi zbog čega je došlo do promene stava institucija. Vlasnik Megatrenda najavljuje konferenciju za medije. A mi čekamo odgovor od Ministarstva prosvete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati