Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 09. 2024. 17:55 8

Stefanović iz Pariza: Francuzi se pitaju kojim će novcem Vučić platiti "rafale"

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović u Parizu je razgovarao sa predsednikom Socialističke partije Francuske Olivijeom Forom o sporazumu koji se tiče kupovine borbenih aviona "rafal".

Podsetimo, Socijalistička partija Francuske saopštila je, povodom nedavno potpisanog ugovora između Francuske i Srbije o kupovini „rafala", kako žali zbog potpunog izostanka parlamentarnih konsultacija, navodeći da Srbija "ne samo da je u savezu sa Rusijom, već vodi sistematsku politiku destabilizacije na Zapadnom Balkanu".

- Ja sam u Parizu u svojstvu zamenika predsednika Stranke slobode i pravde i ovde sam imao sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske, ali sam iskoristio i to da se vidim sa strankama najjače opozicione koalicije u Francuskoj u kojoj se nalazi i Socijalistička partija Francuske, ali i Zelena partija. Razgovarao sam sa predsednikom Socijalističke partije Olivijeom Forom, ali i sa internacionalnom sekretarkom Zelene partije Francuske. Pričali smo i o poseti francuskog predsednika Makrona Srbiji, te o tome do koje mere određene zapadne vlade ćute i žmure na uništavanje slobode građana Srbije i rasprodaju naše zemlje, kao i na štetni litijumski projekat - rekao je Borko Stefanović.

Teme su bile, ističe, i "Kosovo i nepočinstvo i nasilje koje sprovodi Aljbin Kurti".

Ogradivši se da se u diplomatiji ne prenosi ono što vam sagovornici kažu na zatvorenim sastancima, Stefanović dodaje da su se saglasili oko neophodnosti da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju zajedno sa ostatkom regiona.

- U tom smislu je važno da Srbija obezbedi slobodne i demokratske izbore, slobodne medije i da se Srbija zaista svrsta u red onih zemalja koji ispunjavaju osnovne standarde koje sadašnji režim Aleksandar Vučić gazi. Takođe, pokazano je veliko razumevanje da građani Srbije imaju pravo da ne prihvataju bilo kakve finansijske ili druge aranžmane koji se dešavaju iza njihovih leđa, samo da bi Aleksandar Vučić i njegov režim ostali na vlasti - naveo je Stefanović.

Podsetio je da je pre dva dana Socijalistička partija Francuske, kao najjača opoziciona ili druga po snazi opoziciona stranka u Francuskoj, izdala saopštenje u kojem se postavlja pitanja vezano i za nuklearni aranžman sa Srbijom, ali i prodaju Rafala.

- Oni se pitaju ko će nadzirati taj projekat, kojim novcem će Vučić to da plati, pošto mora opet da zadužuje Srbiju, kao i kakve su i dalje veze režima Aleksandra Vučića sa Putinom, samim tim što mi danas razgovaramo u senci potvrde da Vulin ide u Kazanj na samit BRIKS-a. To je veoma čudno za francuske građane i oni se pitaju zašto se podržava Vučićev režim, kada u principu ne postoje nikakve garancije da taj isti režim upravo ne sprovodi represiju i nasilje nad građanima Srbije, kao i laž i kompletnu propagandu - istakao je on.

Smatra da aktuelni režim u Srbiji ima sve manje pravih sagovornika.

- Sve je manje i onih koji ne vide da se naši odnosi sa važnim državama svode samo na novac i ekonomski interese, a zaboravljaju se principi, vrednosti i standardi - rekao je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati