Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

06. 09. 2024. 10:01 8

Biološki fakultet odbacio odgovornost za zaključke u "Nacrtima studije uticaja" koju je objavio Rio Tinto

Biološki fakultet u Beogradu izdao je saopštenje povodom objavljivanja nacrta studije o proceni uticaja projekta rudnika jadarita na životnu sredinu, koji je izradila kompanija Rio Sava Eksplorejšn d.o.o. Beograd, ogranak kompanije Rio Tinto.

Fakultet se oglasio zbog, kako navode, brojnih pogrešnih, neutemeljenih i tendencioznih izjava u vezi sa rezultatima njihovog istraživanja biodiverziteta i predloženih mera zaštite.

- Razlog za objavljivanje ovog saopštenja je značajan broj pogrešnih, neutemeljenih, kontradiktornih i tendencioznih izjava državnih i privatnih subjekata, kao i pojedinaca, u pogledu rezultata istraživanja stanja biodiverziteta i mera za smanjenje i ublažavanje posledica aktivnosti na planiranom rudniku - navodi se u saopštenju.

Biološki fakultet je, zajedno sa četiri naučne institucije, sproveo istraživanje u junu i julu 2020. godine na prostoru planiranog rudnika jadarita, a rezultati su predstavljeni u "Završnom izveštaju o pregledu uticaja projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita na stanje biodiverziteta". Prema podacima iz tog izveštaja, otvaranje rudnika imalo bi ozbiljne posledice po ekosistem ovog područja.

- Stepen i obim uticaja otvaranja rudnika na ukupni biodiverzitet područja je izuzetno značajan i ključno utiče na njegovu degradaciju. U odnosu na to, identifikovane su kako ireverzibilne, tako i reverzibilne posledice na kvalitativnu i kvantitativnu strukturu biodiverziteta - stoji u saopštenju Biološkog fakulteta.

Fakultet je istakao da predložene mere za ublažavanje uticaja na biodiverzitet nisu dovoljne. U saopštenju se naglašava da bi najoptimalnija mera bila potpuno odustajanje od projekta rudnika. Ukoliko do toga ne dođe, predložene mere mogu samo delimično očuvati prirodna staništa i prisutne vrste.

- Predložene mere ublažavanja i saniranja posledica po biodiverzitet područja izuzetno su ograničenog kapaciteta i vremenski nedovoljno definisanog uticaja. Optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području je odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita.

Prema informacijama iz nacrta studije o uticaju koju je pripremila kompanija Rio Sava, dosadašnje studije revidirala je konsultantska firma iz Kembridža, The Biodiversity Consultancy. Biološki fakultet ističe da odgovornost za tačnost podataka i predloga u nacrtima studije leži na ovoj konsultantskoj firmi, a ne na stručnom timu Biološkog fakulteta.

- Reviziju dosadašnjih studija i izveštaja vezanih za biodiverzitet, uključujući i Završni izveštaj Biološkog fakulteta, sprovela je konsultantska kuća The Biodiversity Consultancy iz Kembridža, tako da sva odgovornost za tačnost podataka i iznetih predloga i stavova pripada njima - saopštava Biološki fakultet.

U saopštenju se takođe kritikuje oslanjanje na međunarodne standarde i zakonodavstvo Evropske unije, pri čemu se zanemaruje specifičnost srpskog biodiverziteta i zakonske obaveze države Srbije u pogledu zaštite životne sredine. Biološki fakultet podseća da je zaštita životne sredine u Srbiji ustavna kategorija.

- Zaštita životne sredine i prirodnih bogatstava (zemljišta, vode i vazduha) u Republici Srbiji ustavna je kategorija. Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu, a država je odgovorna za njeno očuvanje - navode u saopštenju.

Biološki fakultet zaključuje da, sa stanovišta njihovog tima, nacrti studija kompanije Rio Sava Eksplorejšn d.o.o. ne predstavljaju optimalno rešenje za zaštitu biodiverziteta i prirodnih vrednosti na istraživanom području.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati