Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 09. 2024. 16:25 18

Srbija centar traži HITNU SMENU direktora EPS

"Zbog katastrofalnog rukovođenja Elektroprivredom Srbije i rezultata poslovanja ovog preduzeća tokom jula i avgusta ove godine, kada su se odlile stotine miliona evra na uvoz električne energije, Resorni odbor za energetiku Srbija centra zahteva da generalni direktor Dušan Živković odmah bude smenjen", navodi se u saopštenju Resornog odbora za energetiku Srbija centra, koje prenosimo u celosti.

"Naime, EPS je tokom jula i avgusta svakodnevno uvozio ogromne količine električne energije po najvišim svetskim cenama. Na primer, tokom dnevnih sati u julu i avgustu u Srbiju je preusmereno oko 1000 MW, u trenutku kada je cena na HUPEX-u, mađarskoj berzi koja je relevantna za region Jugoistočne Evrope, bila oko 100 evra/ MWh. Samo 23. avgusta u 16 sati uvezeno je 1145 MW, dok je cena na HUPEX-u bila 105.7 evra/MWh. To znači da je tog sata samo za električnu energiju trebalo izdvojiti više od 100.000 evra. Međutim, na ovaj iznos trebalo je dodati još i cenu zakupa prekograničnih kapaciteta kod operatora prenosnih sistema i carina kao za svaku drugu robu.

Tako se EPS, zbog zanemarivanja rasta letnjeg konzuma usled intenzivne upotrebe klima uređaja, lošeg godišnjeg planiranja remonata agregata u elektranama usled pogrešnog sagledavanja konzuma i lošeg kvaliteta uglja, koji je doveo da agregati u TENT-u rade na približno 70 odsto snage, našao u bezmalo istoj situaciji kao i u vreme kada je Milorad Grčić bio direktor.

U EPS-u tvrde da je visina ovogodišnjeg letnjeg konzuma za njih bila iznenađenje, iako više decenija raste letnji konzum. Potrošnja električne energije u Srbiji je u julu dostizala 100 GWh dnevno, sa vršnom snagom od više od 5000 MW. Jedan od razloga ovako velikog konzuma je i neracionalna potrošnja.

Ove godine EPS i nadležno ministarstvo nisu sprovodili akcije za uštedu električne energije, iako su praktikovane ranije, najčešće pred zimu, kada se EPS suočavao sa manjkom u proizvodnji. Čak su i neke države EU, poput Austrije, ograničile upotrebu klima uređaja zbog prekomerne potrošnje. Rukovodstvo EPS-a nije reagovalo adekvatno i pravovremeno, ostalo je "zatečeno" visokim letnjim konzumom, što je građane Srbije koštalo stotine miliona evra. Nadležnoj ministarki mere uštede su nepoznate, jer je nestručna i bez iskustva u sektoru energetike.

Međutim, začuđujuće je što "stručni" Nadzorni odbor (NO) EPS-a, u kojem sede preplaćeni stranci, nije reagovao kada su početkom jula kola krenula nizbrdo. NO EPS-a bio je u obavezi da zakaže hitnu sednicu na kojoj bi se razmotrila novonastala situacija i donele adekvatne mere. Ipak, NO EPS-a na čelu sa Norvežaninom Olufom Ulsetom ostao je nem i pustio je da se stotine miliona evra odliju iz države. EPS ni sada baš ništa ne preduzima, osim što se nada nižem konzumu u septembru i boljem vodostaju Dunava i Drine.

Sigurno će izostati bilo kakva reakcija sve dok predsednik "supermen" ponovo ne sazove sednicu kao i kada je Grčić bio direktor, na kojoj će "preslišati" rad EPS-a i nadležnog ministarstva. Ostaje da vidimo da li će smeti i Norvežanima da priušti "toplog zeca" i javna poniženja. Dotle će se rukovodstvo EPS-a pretvarati kako je potpuno normalno da Srbija uvozi 1000 MW po ceni od 100 evra/MWh i nadati se da predsedniku niko neće šapnuti da su baš oni ti koji su odgovorni za stotine miliona evra nepotrebnog odliva iz države", zaključuje se u saopštenju Resornog odbora za energetiku Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati