Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

06. 09. 2024. 07:01 3

Problem na vidiku: Nova pravila menjaju način putovanja u EU

Od 10. novembra, putnici na evropskim aerodromima suočiće se sa značajnim promenama u pravilima putovanja. Na snagu stupaju nova pravila koja ograničavaju količinu tečnosti u ručnom prtljagu na decilitar. Pored toga, ulazak u zemlje Evropske unije biće moguć samo uz elektronski popunjen formular. Ove promene u bezbednosnim procedurama i administrativnim zahtevima postavljaju pitanje kako će uticati na brzinu prelaska granice.

O tome u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je Aleksandar Seničić, direktor YUTA, koji je analizirao koliko će nova pravila usporiti putovanje i kako se putnici mogu pripremiti za ove promene.

- Malo nemušto deluje da skeneri na aerodromima ne zadovoljavaju tehničke uslove zbog kojih su postavljeni, pa sada ne mogu da obave svoj posao kako je zamišljeno. Zvanično objašnjenje je da skeneri ne mogu sa sigurnošću da skeniraju tečnost i da procene njenu bezbednost. Tečne eksplozive ne mogu da detektuju u tim bočicama, što je razlog zbog kojeg se vraćamo na stari model, gde možemo poneti jednu bočicu do 100 ml u ručnom prtljagu. Iako to nije velika smetnja, novi troškovi su neizbežni - rekao je Seničić.

Dodaje da kod nas ovo pravilo trenutno ne važi:

- Nismo dobili informaciju da za nas važi, kao ni za zemlje poput Egipta, Turske i Tunisa. Ako putujete u zemlje EU, možete poneti samo tih 100 ml, sve ostalo će biti oduzeto i bačeno - dodao je Aleksandar Seničić.

Pored toga, planira se uvođenje jedinstvenih dimenzija ručnog prtljaga.

- Planira se tribina u septembru kako bi se uspostavio standard, tako da veličina prtljaga ne bude veća od 45x22x55 cm. Treba da se napravi jedan model koji će biti identičan za sve - dodao je Seničić.

Nove mere putovanja uključuju i obavezu registracije putnika.

- Od 6. oktobra biće dostupna aplikacija, uključujući i verziju na našem jeziku. Od novembra, prvi korak je EES sistem, uveden radi bolje kontrole boravka u EU. Evropska komisija je otkrila da mnogi zloupotrebljavaju broj dozvoljenih dana, pa će sada biti potrebno registrovati se za svako putovanje. Do maja sledeće godine, svaki odlazak u EU zahtevaće registraciju na tom portalu, gde ćete upisivati osnovne podatke kao što su mesto ulaska, granica, država u koju putujete i broj dana koje ćete provesti - objašnjava Seničić.

On dodaje da će se formirati profil na portalu i da će svaki sledeći put biti potrebno samo upisivanje datuma ulaska i izlaska iz EU. Ove promene treba da smanje potrebu za pečatima u pasošu, jer će se prolaziti kroz skener lica.

Drugi korak je sistem Etias, koji će biti uveden u maju sledeće godine.

- Sistem Etias je tehnički potpuno završen i biće obavezujući za sve zemlje koje ne zahtevaju vizu za ulazak u EU. Cena će biti sedam evra i važiće tri godine. Preporučujemo svima koji planiraju putovanje da se prijave čim aplikacija postane dostupna. To treba da urade 96 sati pre ulaska u EU. Oni koji imaju kriminalnu prošlost ili nezakonite aktivnosti mogu biti odbijeni i moraće da podnesu zahtev za vizu. Deca do 18 godina i osobe starije od 70 godina biće izuzeti od plaćanja - zaključio je Aleksandar Seničić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati