Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 09. 2024. 15:05 10

"Vučić sa Makronom o veštačkoj inteligenciji, a IT odeljenja prazna"

"Tokom posete Srbiji Emanuel Makron je imao prilike da čuje od Vučića kako će Srbija iskoristiti priliku da dovede nove investicije zasnovane na veštačkoj inteligenciji, samo je zaboravio da kaže da Srbija, ako se ovako nastavi, neće imati kadra koji će moći da se bavi veštačkom inteligencijom", navodi se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke, koje prenosimo u celosti.

"Početak nove školske godine će obeležiti poluprazne gimnazijske klupe odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, odnosno smera koji školuje budući IT kadar, koji će se baviti, između ostalog, i veštačkom inteligencijom. Od predviđenih 20 mesta, gimnazije u Čačku, Loznici, Valjevu, Somboru, pa i pojedine u Beogradu nisu uspele da popune više od polovine, odnosno najviše po 10 učenika je upisalo ova odeljenja. Ovaj debakl ima više uzroka, ali izvor skoro svih možemo naći u ovoj vlasti koja godinama unazad uništava srpsko obrazovanje.

Oko polovine učenika zainteresovanih za ovaj smer nije ni položilo prijemni iz matematike za pomenuta odeljenja, delom zbog lošeg izbora zadataka na prijemnom, a delom zbog sve lošijeg znanja koje učenici stiču tokom osnovnoškolskog obrazovanja.

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke godinama unazad je upozoravao na ovaj scenario, jer je prisutan hronični i sve veći nedostatak nastavnika matematike, a motivisanost prosvetnih radnika je na nikada nižem nivou zbog niskih plata i loših uslova rada. Ukoliko se uskoro ne dogode korenite promene vlasti i odnosa prema obrazovanju - radna mesta koja će doneti tehnologija veštačke inteligencije će biti samo još jedno u nizu lažnih obećanja Aleksandra Vučića", zaključuje se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati