Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 08. 2024. 20:41 86

"Nisi nas školovao na Akademiji mladih lidera SNS": Profesori i doktori nauka se obratili Vučiću

Potpredsednici i članovi Predsedništva Srbija centra, prof. dr Slobodan Cvejić, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Tijana Perić Diligenski, viši naučni saradnik u Institutu za političke studije, prof. dr Duško Lopandić, redovni profesor Fakulteta za pravosuđe i privredu, i dr Tijana Marković - Topalović, doktor fizičkih nauka, obratili su se otvorenim pismom predsedniku države Aleksandru Vučiću koje prenosimo u celosti.

"Predsedniče,

Posle niza omalovažavanja profesora univerziteta i naučnih radnika, koji smatraju da je iskopavanje i prerada litijuma u Srbiji štetna, u tabloidima i televizijama koje Vi kontrolišete, danas ste i sami nastavili da u istom tonu vređate neistomišljenike. I ponovo ste izašli van svojih ustavnih ovlašćenja. Na zatvorenom sastanku sa naučnim radnicima, koje ste sami izabrali po političkoj podobnosti i zajedničkom interesu, obratili ste se ostatku naučne zajednice neprimerenim rečima i konstatacijama.

Predsedniče Vučiću, niste nas Vi i Vaša stranka školovali u stranačkoj Akademiji mladih lidera. Školovani smo u državi, koja je imala osnovnu ideju o zajedničkoj dobrobiti, a obrazovani smo i vaspitani da je poštenje jedna od najvažnijih ljudskih vrlina. Tačno je da nas je školovala država, ali država niste Vi predsedniče, već narod, koji je od obnavljanja državnosti razumeo šta je obrazovanje i kako obrazovani ljudi služe zajedničkom cilju. Vi to ne razumete, već se prema akademskoj zajednici odnosite kao prema Vašim službenicima u kabinetu ili "stručnjacima" i "vizionarima" koje ste izabrali da budu ministri. Međutim, nauka ne može cvetati bez slobodnog duha i slobodnog uma.

Naše stavove o projektu "Jadar", Rio Tintu, ali i ideji da Srbija bude zamorče za nove tehnologije u iskopavanju litijuma, iznosimo javno, u medijima i na ulici, kao i svi zabrinuti građani, bez straha i kažemo ih svakome ko nas o tome pita. Vi nas niste pitali. Umesto toga, pozvali ste odabranu grupu, koja bi trebalo da bude navodno naučni i stručni paravan za ono što morate da sprovedete - da zbog podrške za opstanak na vlasti Srbiju pretvorite u zemlju zagađene prirode i bez prirodnih resursa potrebnih za osnovni život.

Samim tim što krijete njihova imena činite im "medveđu uslugu", jer im ličnim stavom pokazujete da ih ne smatrate dovoljno kompetentnim. Da li iz Vaših reči da je "država ulagala u vas da biste mogli da joj vratite kada je najpotrebnije" možemo da razumemo da ih ucenjujete radnim mestom ili karijerom, kao i mnoge koji zavise od Vašeg režima?

Uostalom, o štetnosti iskopavanja litijuma izjasnili su se i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti. Njihov stav nije Vam bio dovoljno stručan. Objavljeno je na desetina naučnih radova, koji dokazuju da Srbiji preti pustoš ako sprovedete zacrtani plan. Ni to Vam nije bilo dovoljno. Ne brinite, mi ćemo da ispunimo našu građansku dužnost, nastavljajući da upozoravamo javnost da Srbiju vodite u propast", zaključuje se u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 86

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati