Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

29. 08. 2024. 09:33 1

Kapara ili avans? Deluju isto, ali razlika može puno da vas košta

Kada se odlučite za kupovinu nekretnine, automobila ili pak dogovorite veliku investiciju, često ćete naići na termine "avans" i "kapara". Iako mnogima deluju kao sinonimi, razlika između njih može biti presudna u slučaju raskida ugovora.

Advokat Ozren Slović objasnio je kako možemo praviti razliku između kapare i avansa.

- Kada se daje kapara, mora biti izričito navedeno da se radi o kapari, ako nije navedeno da se radi o kapari, onda je reč o avansu - navodi advokat i napominje da ova razlika nekada može biti velika razlika.

- Kod kapare, ako davalac kapare odustane od ugovora, gubi pravo na povraćaj kapare, odnosno kapara mu propada. Ako primalac kapare odustane od ugovora, dužan je vrati dvostruki iznos kapare - objasnio je on.

- Sa druge strane, kod avansa, ukoliko primalac avansa odustane od ugovora, neće morati da vraća dvostruki iznos kapare, a ako davalac avansa odustane od ugovora, a nije započeto izvršenje, moći će da traži povraćaj avansa - kazao je advokat Slović.

- Naravno, sve pod pretpostavkom da nije pričinjena i neka šteta. Posebno je problematično kod prometa nepokretnosti i za te stvari najbolje je posavetovati se svojim advokatom - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati