Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 09. 2024. 07:05 6

SVE PO SPISKU Vlast ima i svesku sa nepoželjnim događajima

U državi Srbiji kojom se upravlja po ličnoj samovolji, oligarhijskm mehanizmima i ličnim interesima, mnogi događaji su, međutim, nepoželjni i opasni. Ne po građane, nego po njegove upravljače. Evo kako to izgleda na terenu. Postoje spiskovi nepoželjnih ljudi, ali i sveska u kojoj se notiraju događaji, za koje vlast oceni da mogu da im uzdrmaju  vlast. Događaji su, dakle, policijski rečeno, preventivno uklonjeni. Tu ključnu ulogu igra BIA koje se ponaša kao istureno odeljenje KGB-a. Možda se uskoro na toj listi nađu i neke svadbe i rođendani.

Poznato je da se kod nas stalno prave neki spiskovi. To su spiskovi opozicionih pristalica, antimonarhista, pa onda monarhista, četnika, rusofila, komunista, stranih plaćenika, a imamo i spiskove nepoželjnih organizacija, umetnika i intelektualaca, raznih događaja. Definicija spontanog okupljanja, kao okupljanja bez organizatora, zapravo predstavlja jedan od najupotrebljavanijih mehanizama zloupotrebe javnih ovlašćenja od strane državnih organa i način na koji se zakon koristi da se prekršajno kazne svi koji su pokušali spontano da se okupe.

Imamo situaciju kada jedan međunarodni standard prava na javno okupljanje jasno kaže da država naročito ima obavezu da zaštiti one koji žele da pošalju poruku koja nije toliko popularna u društvu i koja se razlikuje od većinskog mišljenja. Naravno, ostaje otvorena mogućnost da se kaže, kada država neosnovano zabrani skup - okupićemo se, svejedno da li je bilo osnova za to ili ne - a posledice toga su na kraju da će opstati samo oni koji su spremni i koji su jači, i koji su spremni da primene nasilje.

U julu ove godine gradonačelnik Kikinde zabranio je književni festival, jer učesnici "ne poštuju državu i predsednika". Autori koji je trebalo da govore na 18. "Kikinda Short" festivalu kratke priče bili su Dejan Atanacković, Mirjana Đurđević, Tomislav Marković, Edi Matić, Dragoljub Draža Petrović, Đerđ Serbhorvat, Marko Šelić Marčelo, Dragan Velikić, Marko Vidojković. U avgustu prošle godine zabranjen je festival turističkog i ekološkog filma u Velikom Gradištu - u centru pažnje je bio novinar koji je hapšen zbog transparenta protiv Vučića. Međunarodni filmski festival SILAFEST je praktično zabranjen odlukom Dragana Milića, predsednika opštine Veliko Gradište, saopštila je Agencija "Alternativa", izvršni producent festivala. 

I čanovi Proglasa su se našli na listi nepoželjnih. Naime, oni su svojevremeno muke mučili da dođu do prostora radi održavanja svoje tribine. Tako Proglas nije mogao u Sombor jer je za sve institucije koje pripadaju gradu kao što je gradska kuća, odnosno, svi prostori koji se finansiraju iz budžeta grada zabranjeno da u njima održe tribinu. Jednostavno, ljudi su se bojali da im iznajme prostor.

Stvarni problem je u tome da više ne postoje granice samovolje i zaista je velika bojazan do kojeg nivoa mogu Aleksandar Vučić i SNS da idu u uskraćivanju prava i slobode građankama i građanima Srbije. Ovo je neka vrsta lagane i dobro promišljene pripreme terena za moguću budućnost srpskog sveta u kojoj će mere koje se primenjuju prema slobodomislećim ljudima biti još čvrše nego što su danas.

U pristojnim zemljama bilo bi normalno da se srede birački spiskovi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati