Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 08. 2024. 07:00 4

GRAĐANI "OPASNIH NAMERA" Kad su glumci, novinari, akademici i pisci OPASNOST ZA VLAST

Ne biti pristalica SNS-a je nedopustivo. Prosto je neverovatno da to još nije notirano kao krivično delo u Srbiji. A ako javno ističete nepripadnost toj stranci, to je već ravno zločinu. Zato i postoje spiskovi neprilagođenih... Zato se ovdašnji režim i dosetio da aktivira verbalni delikt i ratosilja se svih ovih što joj se vrzmaju po sokacima i šumama, sluteći joj neko obojeno proleće. Glumci, novinari, akademici, pisci, ulični prodavci - predstavljaju opasnost za vlast.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će spiskovi, na osnovu kojih je srpska policija zadržala hrvatsku pevačicu Severinu Vučković na granici, verovatno biti ukinuti u naredna dva - tri dana. Verovatno da, ali sigurno ne.

- To je od ranije, neki su pravili neke spiskove na kojima ima desetina ljudi. Verujem da će svi ti spiskovi da budu ukinuti u naredna dva, tri dana - kazao je Vučić televiziji Pink.

Verbalni delikt, poznat i kao krivično delo protiv države ili naroda, predstavljao je neformalni termin za krivično delo navedeno u članu 133. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na osnovu ovog člana Krivičnog zakona, politički procesi su se vodili protiv osoba koje su javno izražavale neslaganje sa postupcima vlasti. Okrivljeni su obično osuđivani na izuzetno stroge kazne, sve u cilju očuvanja stabilnosti i moći režima. Neko je dobio naređenje da "probudi" to ukinuto krivično delo u idealnom trenutku. Ne razmišljajući o posledicama, krenulo se utabanim stazama Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna, Staneta Dolanca i drugih, nekad slavljenih heroja pakla.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je ranije da je granična policija zadržala Severinu na osnovu spiskova o "verbalnim deliktima" i najavio da će na njima ubuduće biti isključivo oni koji su počinili krivična dela i oni koji predstavljaju bezbednosnu pretnju. Kod nas ne postoji verbalni delikt, i postavlja se pitanje po kojoj osnovi je neko pravio te spiskove.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić reagovala je na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i navela da je "na Ivicu Dačića svalio krivicu za šikaniranje Severine".

Strah vlasti uglavnom nastaje kao posledica navodnih napada na Srbiju, priprema državnih udara, naoružavanja komšiluka, akcija tajnih službi i mrske opozicije. Strah je postao sve. Metod i uzrok terora. U međuvremenu, predsednik Srbije javno tvrdi da se ničega i nikoga ne boji. On želi da to bude vrlina koju svi vide - i pristalice i protivnici. Rekao je da nasilje neće biti dozvoljeno, da je tome kraj. Ko je učinio to što se ne sme, odgovaraće pred nadležnim državnim organima. Šta su to nadležni državni organi? To je suštinsko pitanje za razumevanje nasilja, koje građani podnose. 

U toj politici zastrašivanja, masovna hapšenja, ucene, praćenja, samo su neki elementi. Drugi, podmukliji, sastoji se od pretnji potencijalnim žrtvama. Kako Direktno.rs saznaje od svojih izvora, pojedina odeljenja službe za bezbednost, ljudi uglavnom dovedeni iz BIA u MUP, dobili su posebne, namenske zadatke. Sa neograničenim budžetom i voznim parkom, prisluškuju i prate i svrha im je da unište štrajkove i proteste. Imaju dozvolu da nude novac i uticaj pojedincima, kako bi se uzbunjivači, vođe štrajkova - uklonili. Stoga, kad god se s vrha vlasti uputi poruka da niko nije jači od države, treba je razumeti kao poziv da se prihvati postojeće stanje ili će uslediti - odmazda.

Događaji kojima prisustvujemo očigledno upućuju na povratak pravnim i teorijskim osnovama terora i vladavine strahom. Drugačije se ne mogu objasniti razlozi za držanje jedne pevačice na graničnom prelazu.  Umešanost MUP-a u klasično zastrašivanje predstavnika opozicije, onih koji podržavaju proteste protiv otvaranja rudnika litijuma, nameće sumnju da opozicioni rad i drugačije mišljenje, od onog što ga prepiše vlast, može u Srbiji da postane i krivično delo. Imamo na delu klasičnu novoradikalsku manipulaciju. Žrtva odlazi u drugi plan, a u prvom planu ostaju novoradikali kao najveće žrtve. I, naravno, Aleksandar Vučić.

Uostalom, ko bi normalan hteo da stvara porodicu i da živi u zemlji u kojoj samo predsednik može da ga zaštiti od pretnji ako nije na spisku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati