Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 09. 2024. 06:48 55

SNS BI DA UKINE PISMENOST Čemu služe škole u Srbiji?

U otklanjanju svake normalnosti, obrazovanje se poima kao utopijska fikcija. Obrazovne institucije su otete od prosvetara i ispražnjene. Pošto je temeljno razorio porodice, ponizio roditelje i prosvetare neprekidnim egzistencijalnim pretnjama, sada režim kaže - ne radite dobro svoj posao, niste dobri. Po ko zna koji put se pokazalo da su nastavnici laka meta. I to ne zato što ih ne poštuju đaci ili roditelji, nego zato što ih ne poštuje država. A prvi znak da je država počela da poštuje nastavnike bilo bi povećanje njihovih plata. 

Kažu da su komunisti iskorenili nepismenost, ali SNS po svemu sudeći radi na tome da iskoreni pismenost u Srbiji. Nestalo je i onog rodoljubnog zanosa kad su se ulice i škole nazivale po piscima. Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Mirjana Gašić navodi da su članovi Glavnog odbora ovog sindikata održali sastanak, na kom su se jednoglasno složili da je "beli štrajk" izvestan, s obzirom na nečinjenje Vlade Srbije o gorućim pitanjima prosvetara.

- Negde na vidiku stoji to da bi možda do kraja avgusta trebalo da bude organizovan jedan sastanak, ali samo u vezi sa zakonima koji su u izradi, a da mi nismo konsultovani. Mi ćemo na taj sastanak doći spremni. Ipak, o povećanju plate nema ni reči. Do nas dolaze informacije da će biti povećanje penzionerima, zatim Vojsci… Po našoj računici, između 23,5 i 25 odsto bi trebalo povećati platu prosvetnim radnicima kako bi se postigao sporazum koji je potpisala ministarka Đukić Dejanović - objašnjava Gašić.

Dodaje da će u ponedeljak, 2. septembra, kada zvanično počinje nova školska godina, svi reprezentativni sindikati održati zajedničku konferenciju za štampu na kojoj će biti saopšteni naredni koraci i postupci, između ostalog i protesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je još početkom ove godine će država mnogo više novca ulagati u obrazovanje, jer ne želi da nam deca odlaze u inostranstvo na studiranje.

- Mi ćemo mnogo više novca ulagati u obrazovanje, ne samo u veće plate, jer ćemo plate da povećamo, ali onda morate da uzvratite i većim radom, dužim, i intenzivnijim, kao i napornijim radom. Druga stvar je da ćemo u našu zemlju dovoditi najmoćnije i najbolje strane univerzitete, praviti njihove franšize u Srbiji, zato što nećemo da nam deca odlaze u inostranstvo, zato što ne mogu da nađu dovoljno dobar univerzitet ovde u Beogradu i Srbiji - izjavio je Vučić.

Šta je režim radio skoro 12 godina? Izašle su generacije polupismenih i njima do sada to nije smetalo. Naprotiv. Još na prvoj Godišnjoj konferenciji o obrazovanju, tadašnja premijerka Ana Brnabić nam je, svesno ili ne, predočila shvatanje obrazovanja od strane ljudi na vlasti: infrastruktura, zgrade, klupe, informacioni sistem koji povezuje sistem obrazovanja i tržište rada, brzi internet. Ali, Brnabić u svemu tome nije našla mesta za decu. A o čemu onda da pričamo? O nekoj utvđenoj školi u koje će deca biti na nekoliko sati sklonjena od agresivne ulice, razularenih rijaliti programa i zabrinutih roditelja? Mogla je Brnabić ponešto da čuje od poniženih prosvetnih radnika, ali slabo ona komunicira na toj liniji, nema tu političkih poena. 

Svaki prosvetni radnik, hteli mi to da priznamo ili ne, javna je ličnost. Učenik treba da shvati da nikad ne može biti veći autoritet od nastavnika. Taj odnos, koji neki zovu prijateljskim, dugoročno se na kraju pokaže kao hranjenje dečjeg ega na njegovu štetu i nedostatak dovoljnog poštovanja. Zato ne treba mešati uloge jer svako od njih ima svoju. Nažalost, ne i u Srbiji.

Ovde više nema institucija. Od zemalja na ovom našem podneblju, samo još Srbija ima osmogodišnju osnovnu školu. Drugde osnovna škola sada traje devet godina, jer se predškolsko tamo računa kao prvi razred. Nama to nije potrebno. Vlast se zato i zalaže za Srbiju bez škola. Još je jači utisak da bi država najradije da "ukine" prosvetni sistem ili da nastavnički posao proglasi društveno-korisnim radom za koji ne bi morao da se izdvaja novac iz budžeta.

Onda prosvetari neće moći da štrajkuju i stalno nešto zanovetaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 55

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati