Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 08. 2024. 11:53 17

"Protesti su toliko manji da je Vučić morao da ode da podgreva Kobre pred ono što se sprema za septembar"

Prof. dr Slobodan Cvejić, potpredsednik Srbija centra, ocenio je danas, gostujući u emisiji "Pokreni se" na TV Nova S, da je i Vučiću jasno da "sa ovakvim protestima protiv iskopavanja litijuma u Srbiji ne može da izađe na kraj sa mehanizmima koje je koristio do sada".

- Protesti su toliko manji, kako je izjavio Vučić, da je morao da ide i da podgreva Kobre da bi održavao atmosferu pred ono što se sprema za septembar. Protesti su decentralizovani i autentični. U svakom mestu postoji grupa građana koja je spremna da pokrene proteste i to je njegova najveća muka. Kada bi bili centralizovani, Vučić bi znao šta da radi i koje poluge moći da pokrene. Preseljenje kancelarije u zapadnu Srbiju takođe je neka vrsta pokušaja da izmisli nešto novo. Siguran sam da Vučić ne spava mirno od kada je sve ovo počelo - rekao je Cvejić i dodao da "Srbija Centar ima jasan stav oko protesta".

- Podržavamo građane i organizacije, koje su se uspostavile u lokanim sredinama, kroz svaku vrstu podrške koja je zakonita i koju mi možemo da pružimo. Važna je i komunikacija između stranaka, nevladinih organizacija i građana. Naše članstvo je uključeno u proteste širom Srbije. Javnost zna i da je naš član dobio poziv za informativni razgovor zato što je jedan od administratora Fejsbuk grupe. Političke stranke moraju dobro da procene kako da se uključe. Mi, kada idemo na proteste grupno, ne nosimo stranačka obeležja. Ovo nadilazi partijske okvire. Tamo gde se dogovori organizovana institucionalna akcija i gde se budemo usaglasili da nastupamo i kao stranke na protestima - mi smo spremni. Najvažnije je ono što ćemo da radimo kroz parlament - zaključio je Cvejić.

Na pitanje da li očekuje da RTS, posle najavljenih protesta ekoloških organizacija o načinu izveštavanja javnog servisa, dozvoli da se čuje i neki drugi glas, potpredsednik Srbija Centra, koji je bio i član Saveta REM-a, izjavio je:

- Imali su reportera na ulici tokom velikog skupa u Beogradu 10. avgusta, pa je to probudilo nadu. Nemam nikakvu sumnju da na RTS neće biti realne slike o značaju ovih protesta, kao ni da Vučić gubi podršku u njegovom biračkom telu. Ne verujem da će popustiti antimedijska tvrđava, koju su napravili kontrolom javnog servisa, nacionalnih televizija, privatnih medija i REM-a, gde kao sa džojstikom, jednim potezom, kontrolišu sve informacije. Vučić je u ozbiljnom problemu, jer ne zna kao da održi mašineriju kojom izvlači državne pare, to jest pare građana, u njihove privatne džepove. Antimedijski blok ima veliku ulogu u tome.

Slobodan Cvejić je istakao je da je sada jasno zašto je Vučić, posle prethodnih izbora, rekao da novih neće biti do 2027. godine.

- Vučić je krenuo da isporučuje ono što je obećao. Kako sada stoje stvari sa talasom pritiska kroz pravosuđe, tužilaštvo i policiju, sa privođenjem skoro 50 aktivista, on pokazuje da je spreman da koristi silu. Ne verujem da će raspisivati nove izbore kada je jasno da je spreman da koristi silu. To nam pokazuje i da smo onda mogli svi zajedno da ga pritisnemo da poboljša izborne uslove, ali za prosutim mlekom ne treba plakati. Pitanje je kako ćemo posle naučene lekcije ponovo da koncipiramo zahteve za normalne izbore. Ovo nije pitanje jedinstva opozicije, već pitanje jedinstva Srbije. Vučić je taj koji nije jedinstven oko tog pitanja - naglasio je Cvejić i dodao da je trenutno pitanje litijuma mnogo šire.

- Logično je da čitav ovaj problem predstavlja kao problem rudarenja litijuma. To je logično, jer je to najprljavija tehnologija. Ali, to je mnogo šire političko pitanje, jer moramo da se odredimo kakav model razvoja ova zemlja bira. Da li biramo model nekih podsaharskih država ili Srbije sa početka 19. veka, kada smo se tek oslobodili Turaka? Ko ovde odlučuje o tome? Zašto mi ovde ne pravimo baterije, nego biramo prljave tehnologije - zapitao se Cvejić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati