Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 08. 2024. 09:34 0

U klupe seda 760.000 đaka

Himnom "Bože pravde" pre prvog časa za deset dana počeće nova školska godina za oko 760.000 đaka osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Vrata će tako ponovo otvoriti 1.133 osnovne škole u koje ide oko 503.000 đaka i oko 450 srednjih škola i gimnazija koje pohađa oko 223.000 učenika.

Po svemu sudeći, ova školska godina počeće uobičajeno, za razliku od nekoliko prethodnih godina kada je polazak u školu bio pod senkom najpre epidemije virusa korona, a potom strašne tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde su ubijeni devetoro dece i čuvar.

U školama se uveliko radi, organizuju se popravni ispiti za đake koji su jedinice "preneli" u avgust, drže se sednice veća, pišu rasporedi časova...

- Uveliko se pripremamo, i kod nas će školska godina početi uobičajeno, mi smo velika škola sa mnogo đaka, radimo u dve smene i u toku je organizacija nastave za novu školsku godinu - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

Inače, početak školske godine najviše uzbuđenja izaziva kod prvačića i njihovih roditelja. Sve škole će za 65.000 đaka prvaka koliko ih se upislao ove godine, tradicionalno pripremiti svečani doček uz priredbe i simbolične poklone.

Njihove starije drugare, od petog do osmog razreda početkom septembra čekaju inicijalni testovi za proveru stečenog znanja iz prethodne godine. Ti testovi se ne ocenjuju, ali svako dete zna koliko je bodova osvojilo i koju ocenu zaslužuje. Testovi su bitni nastavnicima, kako bi na osnovu njih planirali nastavu u narednom periodu. Nastavnici kažu da se đaci tokom raspusta obično "isključe", gradivo ne ponavljaju, pa razultati inicijalnih testova ne budu sjajni. Đaci te testove smatraju nepotrebnim, jer, kako kažu, rade nešto za šta su već ocenjeni.

Kada je reč o srednjim stručnim školama i gimnazijama, u nastupajućoj školskoj godini novina je to da je u gimnazijskim odeljenjima smanjen broj đaka na 28, koliko ih najviše može biti u jednom odeljenju. To je podiglo i prag za upis u gimnazije, pa je ove godine bilo potrebni više bodova nego prethodnih godina. Kada su u pitanju beogradske gimnazije, rekoder je mladenovačka gde je "skala" podignuta za neverovatnih 28 poena, pa je za upis na prirodno matematički smer trebalo 88,9. Više bodova trebalo je i za prijem u Petu gimanziju, Zemunsku, Devetu i Desetu. Prema podacima Ministarstva prosvete, najtraženiji obrazovni profili prošle godine bili su zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati