Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

21. 08. 2024. 12:45 80

Rio Tinto i profesori koji su im radili studiju traže povlačenje naučnog rada protiv projekta Jadar

Troje naučnika iz Srbije, koji su učestvovali u izradi preliminarnih studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar i glavni naučnik Rio Tinta dr Najdžel Stjuard zatražili su od međunarodnog stručnog časopisa "Nature - Scientific Reports" povlačenje članka Dragane Đorđević i saradnika o Projektu Jadar. Kako su naveli iz Rio Tinta, povlačenje članka se traži zbog "činjeničnih netačnosti, nedoslednog primenjivanja naučne metodologije i brojnih drugih manjkavosti".

Osim dr Stjuarda, zahtev za povlačenje članka potpisali su redovni profesor Mašinskog fakulteta dr Aleksandar Jovović, rukovodilac izrade studija o proceni uticaja postrojenja za preradu rude i deponije industrijskog otpada na životnu sredinu, i redovni profesori Rudarsko-geološkog fakulteta dr Aleksadar Cvjetić, član tima za izradu studije o proceni uticaja podzemnog rudnika na životnu sredinu, i dr Nikola Lilić, rukovodilac izrade studije o proceni uticaja podzemnog rudnika na životnu sredinu.

Oni od časopisa "Nature - Scientific reports" traže ispravku ili povlačenje rada "Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji" autora Dragane Đorđević i saradnika zbog, kako se navodi, "velikog broja nedostataka, nedosledno primenjene naučne metodologije i manipulacija činjenicama i referencama na osnovu kojih autori izvlače pogrešne i naučno neutemeljene zaključke".

Rio Tinto je naveo da autori rada na ovaj način naučnu i opštu javnost dovode u zabludu o potencijalnim uticajima Projekta "Jadar" na životnu sredinu.

Kao značajan nedostatak rada dr Đorđević, oni navode "manipulisanje referencama" i netačne činjenice.

- U radu se pogrešno navodi da površina koju bi projekat zauzeo iznosi između 2.031 i 2.431 hektara. Međutim, javno dostupni podaci pokazuju da centralno područje projekta s rudnikom i postrojenjem za preradu obuhvata svega 220 hektara, a sa deponijom industrijskog otpada u dolini Štavice ukupno 388 hektara - piše u saopštenju Rio Tinta.

Dodaje se da je u radu netačno navodi da će se industrijski tečni otpad skladištiti u blizini reka Korenita i Jadar, koje su sklone plavljenju.

- Javno su dostupni podaci, koje Đorđević i saradnici nisu uzeli u obzir, da se predložena lokacija otpada nedvosmisleno nalazi izvan plavnih područja, kao i da je predviđen čvrsti, a ne tečni otpad - ističe se u saopštenju.

Rio Tinto navodi da su, prema merenjima srpskih geologa iz devedesetih godina, povišeni nivoi bora, litijuma i arsena u dolini Jadra prirodni fenomeni i da autori članka ne navode polazne podatke o zatečenom stanju zemljišta i vode pre početka geoloških istraživanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 80

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati