Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 08. 2024. 14:27 0

Sloga traži odgovornost za tragedije na poslu: Radnici nisu potrošna roba!

"Sa dubokim žaljenjem i ogorčenjem reagujemo na najnoviju tragediju u kojoj su živote utapanjem izgubila dva radnika firme "Agronom-kop", angažovana na održavanju zelenih površina i saobraćajnica u Termoelektrani "Kolubara". Ovi radnici su, prema izveštajima, stradali dok su obavljali posao košenja trave u kanalu koji se nalazi u podnožju pepelišta termoelektrane", navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga, koje prenosimo u celosti.

"Elektroprivreda Srbije tvrdi da su ispunjene sve ugovorne obaveze u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu. Međutim, ostaje nejasno kako su radnici završili na ovako opasnom području i sa kojom zaštitnom opremom su bili opremljeni. Ova tragedija je još jedan tragičan primer nemara poslodavaca koji u svojoj opsesiji profitom zanemaruju osnovne uslove zaštite na radu, što rezultira gubitkom ljudskih života.

Sloga zahteva hitnu i detaljnu istragu ovog slučaja. Insistiramo na utvrđivanju svih činjenica i krivičnoj odgovornosti onih koji su svojim neodgovornim ponašanjem doveli do ove tragedije. Takođe, zahtevamo da se hitno ispita i status radnika firme "Agronom-kop" u vezi sa uslovima u kojima rade i da li su njihove radne obaveze bile u skladu sa propisima o bezbednosti na radu.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" povodom ovoga izražavaju i najdublje saučešće porodicama nastradalih radnika. Njihov gubitak je nenadoknadiv, a odgovornost za ovakve tragedije mora biti jasno utvrđena i sankcionisana. Ne smemo dozvoliti da životi radnika budu ugroženi zbog nemara i neodgovornosti poslodavaca", zaključuje se u saopštenju USS Sloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati