Društvo i ekonomija

D. Ljutić

16. 08. 2024. 06:58 17

Paradajz iz ALBANIJE, luk iz RUSIJE: A šta ćemo jesti ako proradi RIO TINTO?

Kada srpske paore pitate zašto se bune,  govore da su njihov način života i mogućnost da obrađuju zemlju ugroženi. Na pijacama u Srbiji sve je manje povrća koje je proizvedeno na domaćim njivama. Najviše paradajza nam stiže iz Albanije i Turske, a crni luk koji kupujemo stiže iz Holandije i Rusije. Predsednik je rekao biće hrane, a sve što predsednik kaže je istina. Dok god se vlast oblizuje i miluje stomačić, i narodu srpskom treba da bude lepo, kao da su i oni jeli. E, a ako počne da se kopa litijum? Sirotinji je već proradio apetit.

Najvažniji zadatak svake države je da osnaži porodice na selu, jer njih 1,4 miliona bavi se poljoprivredom, a oko 48 odsto žitelja Srbije živi u selima. Međutim, po predsedniku Srbije, dolazi epoha neradničke klase, jer je san o litijumu san o uživanju u blagostanju. Sve afere vlasti, privredna sunovraćivanja, dugovi proistekli iz korupcije kojoj nema mere ni kraja, sve će to da pokrije litijum. Dakle, prodaj litijum, kupi budućnost.

Meštani doline Jadra traže da im država dopusti proizvodnju zdrave hrane, preko potrebnog stajnjaka i sadnica za pošumljavanje, važnih u sistemu vodoprivrede kao preventivnog dela sistema zaštite od bujičnih poplava. Poslednji je trenutak da se kao društvo otrgnemo iz stiska visoke državne korupcije i shvatimo da nastupa doba nestašica pitke vode i poljoprivrednog zemljišta. I jedno i drugo građani doline Jadra i zapadne Srbije gube izgradnjom rudnika.

Srbija radi na razgradnji svojih institucija, pa smo sada u situaciji da rudarskog giganta, jačeg od mnogih država, nema ko da kontroliše. Srbija trenutno ima pet rudarskih inspektora, a sudeći po obimu projekta rudnika litijuma - teško da bi ih i 10 bilo dovoljno samo za kontrolu Rio Tinta. Treba naglasiti i da je država ovom projektu dala status nacionalnog značaja. Način na koji se sklapa ovaj međudržavni sporazum je uvredljiv za svakog građanina ove zemlje, osim za onoga koji sebi time kupuje političku podršku ili veći bankovni račun. Jer je tako neko "gore“ odlučio. Sprovodi se jedan unapred pripremljeni plan, stvar se tera do granica izdržljivosti.

Ratari kažu da im se sve manje isplati da sade zbog troškova proizvodnje koji rastu, dok konkurencija iz drugih zemalja pokušava da zauzme što bolju poziciju na našem tržištu. Potrošači iz Srbije praktično kupovinom povrća iz Albanije finansiraju njihove poljoprivrednike, umesto domaćih. Za to vreme meštani doline Jadra dobijaju zbirna rešenja o prenameni svog poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko. Pored toga što u narednom periodu ne smeju sejati bilo kakve kulture na "građevinskom“ zemljištu, meštani upozoravaju i da sada na ove skuplje (građevinske) parcele očekuju i mnogo veće poreze.

Na Pinku, briljirao je skoro i novonaprednjak Dejan Bulatović tvrdnjom da se jalovina od litijuma može koristiti kao đubrivo za paradajz i paškanat. Kako vreme odmiče, uskoro će moći da se maže i na hleb, jer ekstra ide sa ljutom tucanom. Ovo bi možda bila osnovna logika trenutne stvarnosti u Srbiji nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar predstavio medicinski "tim za litijum" koji će se baviti eventualnim posledicama po zdravlje ljudi kada budu proučili dokumentaciju, a u slučaju da dođe do rudarenja tog metala.

- Moj posao je da brinem o našem zdravlju. Ja sam bolestan i lud, a oni su altruisti. Ne verujem da je moguće da verujete da ja, kao predsednik koji ima još dve i po godine mandata samo, želim da otrujem svoje ljude na kraju svog mandata - tvrdi Vučić.

A, ispod žita - rudnik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati