Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

13. 08. 2024. 19:24 4

Nova glavobolja za poljoprivrednike

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, u mačvanskom kraju kukuruz "gori" na njivama, a poljoprivrednici su, sa razlogom, sve zabrinutiji za ovogodišnji rod.

- Od 1. jula nije bilo prave kiše. Do sredine prošlog meseca kukuruz je nekako i odolevao suši zbog zaliha vlage u zemljištu. Na zemljištima lošijeg kvaliteta još tada je list počeo da se uvrće i potpaljuje, a pošto nije bilo padavina i na kvalitetnijim zemljištima kukuruz je počeo naglo da sazreva - rekao je poljoprivrednik Marko Đurić.

Početak žetve kukuruza iz rane sorte zrenja očekuje se za 7 do 10 dana, što je neuobičajeno rano, a što je posledica ekstremno nepovoljne godine, kao što su bile 2000. i 2002.

- Priprema setve je zbog malo padavina bila otežana. Kasnije, u početku vegetacije je bilo kiše, odsekao je rod, dobro je oprašen, ali su izostale očekivane padavine u drugoj polovini jula i uz nedostatak vode imali smo ekstremno visoke temperature i nisku relativnu vlažnost vazduha što će znatno umanjiti rod - kaže Dragomir Jocković.

Koliko su vremenske neprilike umanjile rod kukuruza znaće se kada počnu žetva i berba, ali već sada poljoprivrednici u Mačvi nisu optimisti da će imati dovoljno hrane za stoku.

Poljoprivredni stručnjaci su dali procenu da će prinosi kukuruza u ovom kraju biti manji za 40 odsto, a verovatno i više zbog novog toplotnog talasa. Prosečni prinosi oko 5 tona se očekuju na njivama koje su zasejane ranim sortama u optimalnom roku i na kojima je primenjena puna agrotehnika, dok će usevi koji su navodnjavani manje podbaciti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati