Društvo i ekonomija

S. M.

13. 08. 2024. 07:00 15

Za svaku izdatu knjigu plaćaće se dodatnih 15 dinara

Odlukom Vlade Republike Srbije od januara 2025. godine svaka knjiga u bilo kojoj biblioteci u Srbiji koja se iznajmi na čitanje, moraće da se plati 15 dinara Organizaciji za ostvarivanje reprografskih prava. Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku 50 od 7. juna ove godine. Iako se u bibliotekačkim krugovima vodi oštra polemika, odluka je doneta i mora se poštovati.

U objašnjenju zašto je tako navodi se da ova Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava (OORP) ima prava na poslugu, po Zakonu o autorskim pravima i da je doneta tarifa koja je objavljena u Službenom glasniku, a prethodno je Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo rešenje kojim se potvrdila tarifa OORP.

Znači, svaku knjigu koju izda čak i univerzitetska biblioteka, mora da plati 15 dinara. Pravo na poslugu znači da autor ima prava da traži nadoknadu od biblioteka koje izdaju njihove knjige. To pravo je već uvedeno u Hrvatskoj i Sloveniji, pa evo sada i kod nas.

- Evo, na primer, kako da te pare dobiju Homer, Dante, Dostojevski. Naše biblioteke vode ozbiljnu i tešku utakmicu sa savremenim tehnologijama i uz sve napore beleže konstantan pad čitanosti. O hroničnom manjku sredstava za nabavku knjiga neću ni da govorim. Uz to će im ovaj namet na čitanost doći kao so na ranu i sasvim sigurno teško unazaditi njihov rad - komentariše se  bibliotekačkim krugovima.

Oni dodaju da već na svaku kupljenu knjigu plaćaju PDV i sve ostale dažbine, a sada imaju i ovu naknadu. Kako su godišnje članarine u svim bibliotekama više simbolične, bez pomoći lokalnih samoupravi biblioteke neće moći da podnesu i ovaj izdatak.

Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava je osnovana, prema podacima iz APR, 2018. godine, a mesto sedišta je stan na Novom Beogradu. Iza nje stoje advokati i trenutno 50 pisaca i isto toliko izdavača. Deo tarife koju su ostvarili u 2022. godini dobili su Srpsko književno društvo, 51 član Udruženja književnih prevodilaca Srbije, 48 članova Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca Srbije, 88 članova Udruženja književnika Srbije i za 107 izdavača.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati