Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

11. 08. 2024. 07:07 29

Policija opkolila i IZBACILA građane koji su blokirali prugu na Prokopu, ima i UHAPŠENIH

Protest protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, pod nazivom "Rudnika neće biti", održan je u subotu na Terazijama, a deo građana blokirao je dve beogradske železničke stanice - Prokop i Novi Beograd. Međutim, u ranim jutarnjim časovima, policija je opkolila građane na Prokopu, pa ih i izbacila, dvojica su uhapšena zbog toga jer nisu hteli da napuste stanicu, među njima je i aktivista i Ivan Bjelić.

Policija je, naime, u ranim jutarnjim časovima opkolila građane koji su celu noć proveli na železničkoj stanici Prokop, gde je napravljena jedna od blokada.

Sve je to video snimkom dokumentovala narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinnika Tepić, na kom se vidi kako građane koji protestuju snima i osoba sa fantomkom, agent bezbednosnih službi.

Nedugo nakon toga, dakle nešto posle šest časova, kako saznaje N1, policija je izbacila građane iz stanice Prokop. Aktivistu Ivana Bjelića i još jednog dečka, Ivana Ristića, koji nisu želeli da napuste Prokop, policija je napustila.

Okupljeni kažu da je, prema njihovim procenama, bilo oko 200 pripadnika policije. Bilo ih je najmanje 50 sa fantomkama u civilu, javljaju očevici.

Podsetimo, brojni građani proveli su noć na železničkim stanicama Beograd centar (Prokop) i Novi Beograd, iako do poslednjeg trenutka nisu znali kako će se protest odvijati nakon obraćanja govornika.

Aktivisti su poručili da od ulaska na železničke stanice počinje železnička blokada, kao reakcija na neodgovoren zahtev o zabrani eksploatacije litijuma i bora koji je javno upućen još na Vidovdan u Loznici.

Zlatko Kokanović iz "Ne damo Jadar" najavio je da će danas u različitim mestima Srbije blokada početi na još tri do pet tačaka železničkog saobraćaja.

Grupa mahom mladih spontano je blokirala auto-put na Novom Beogradu, iako su redari rekli našim reporterima da to nikako nije bila ideja organizatora.

U jednom trenu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač putničkim automobilom naleteo na grupu mladih i povredilo najmanje dve osobe. Auto-put je nedugo zatim odblokiran.

Protestu u subotu uveče je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati