Društvo i ekonomija

D. Ljutić

09. 08. 2024. 17:59 6

SRPSKA VLADA ILI 100 dana pretvaranja NARODA U ROBLJE

Bend Dubioza kolektiv kaže da "program vlade stane na stranicu formata A4“. Više od decenije ovdašnji režim živote građana Srbije oblikuje kao sapunicu a one, poznato je, žive od ponavljanja. Njihovi gledaoci sedaju pred televizore upravo zato što žele da svaki put vide i osete isto: varijacije na istu temu. Uostalom, Vlada Srbije je formirana na prevrtljivoj alavosti velikog šefa, koji je u proteklih 12 godina u potpunosti kapitalizovao svoj ucenjivački potencijal.

 "Obeležavanje jubileja" sto dana rada Vlade Republike Srbije palo je u senku obznane vezane za rudnik litijuma, protesta protiv istog, ali i još jedne gužve oko ministarske diplome. Prava radnika, ljudska prava, kultura, sloboda medija, evropske integracije, ostali su tek resori na papiru. Kada je 1. maja predstavio sastav nove Vlade Srbije, Miloš Vučević je izgovorio čak 31 ime, a posle 100 dana uobičajenog roka da se oceni prvi presek njihovog rada, većina ministara gotovo i da se nisu videli. 

Nekontrolisana politička moć bila je i ostala kočničar svih ekonomskih reformi. Čim bi one uznapredovale do postavljanja granica političkoj moći, znamo ko je u toj bici uvek odnosio pobedu. Ma šta Miloš Vučević referisao, to je činjenica. Vučević je rekao da sa ponosom ističe da je "vlada kontinuiteta i to od prve vlade Aleksandra Vučića 2014". Vlada je narušavala Ustavom utvrđene odnose i ignorisala svoje obaveze prema onima prema kojima bi morala da bude najodgovornija - Skupštini i građanima. Skupštinu je pretvarala u svoj servis, glasačku mašinu, a svoje i njene obaveze prema građanima svesno ignorisala.

I inače, Vlada sve vreme ne deluje kao organ koji je, po Ustavu, nosilac izvršne vlasti i koji utvrđuje i vodi politiku već kao transmisija, kao služba predsednika republike koja bezrezervno izvršava njegovu volju. Utvrđivanje godišnjeg programa rada je inače obaveza predsednika Skupštine, ali aktuelni predsednik Skupštine ne pokazuje nameru da tu obavezu izvrši. A nepostojanje programa faktički obezbeđuje potpunu dominaciju tema i tajminga koje po svom nahođenju diktira Vlada. U nekim srećnijim zemljama, posle 100 dana vlade izlazi se pred javnost sa proverljivim podacima o prvim rezultatima. Umesto toga, dobili smo napade na narod, opoziciju i hapšenja. To je već samo po sebi uvredljivo.

Predsednik države sve češće otkriva svoje desni, a njegova proricanja služe zastrašivanju i disciplinovanju građana, ali još više vlastitom imidžu spasioca naroda. Tačnije, Vučić prvo opiše užas koji nas čeka, a onda nas on od njega kao spasava. Sa suzama u očima preuzeo je ulogu vođe dobrog srca i pokazao se svom narodu kao dobrotvor bez koga se ne može i koji neće nikud da beži, ma ko god ga jurio. Da će ostati ustrajan u regionalno incidentnim i štetnim tumačenjima prošlosti, u to smo se bez rizika mogli da kladimo.

Ali, ni tu nije kraj režimskom bezobrazluku. Oni bi da nas uvere da u Srbiji i dalje živimo bajku, čiji je srećan kraj, očigledno to što smo uopšte živi. Zataškava se očigledna stvar da postajemo robovska zemlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati