Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

02. 08. 2024. 09:27 117

Kreće rekonstrukcija vile za patrijarha, koštaće više od pola miliona evra

Nakon 12 godina od poslednjih velikih radova, kreće se u rekonstrukciju vile na Dedinju u kojoj živi patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Reč je zapravo o obnovi i dogradnji luksuznog objekta, koji služi kao rezidencija čelnog čoveka SPC. Građevinska dozvola je već izdata, a vrednost radova procenjuje se na 75,4 miliona dinara ili oko 650.000 evra.

Srpska pravoslavna crkva rekonstruiše svoje objekte širom Srbije, zida luksuzne stambene zgrade po Beogradu, a uskoro kreće i u obnovu zdanja na Dedinju koji je namenjen za boravak patrijarha Porfirija.

Reč je o vili u Užičkoj ulici, koja je decenijama bila oronula i napuštena, sve do 2012. kada se krenulo u njenu rekonstruciju.

Dvanaest godina kasnije ponovo se kreće u obnovu, a sudeći prema građevinskoj dozvoli, objekat će biti proširen.

Kako se navodi u dokumentaciji u koju smo imali uvid, SPC-u je odobreno izvođenje radova na dogradnji i rekonstrukciji postojećeg objekta. Radovima se, kako piše, formira “slobodnostojeći stambeni objekat ukupne površine od 874 kvadrata, od čega nadzemna površina iznosi 716 kvadratni metar”. U građevinskoj dozvoli dalje piše da će biti izgrađen pomoćni objekat u suterenu, odnosno garaža od 188 m2, te da će biti ukupno osam parking mesta.

Sudeći po zvaničnim podacima iz Katastra nepokretnosti, postojeća vila ima 676 kvadrata korisne površine, a zemljište na kom se nalazi 2.940 kvadratnih metara.

Ideju o prvoj obnovi dao patrijarh Pavle

Rezidencija srpskog patrijarha nalazi se u neposrednoj blizini američke ambasade, u elitnom delu Beograda.

Kako su mediji pisali, izgrađena je tridesetih godina prošlog veka,a posle Drugog svetskog rata to zdanje oduzele su vlasti. Neko vreme tu je stanovao hrvatski i jugoslovenski političar Andrija Hebrang, a od poglavara SPC tu su živeli patrijarsi Gavrilo (Dožić), Vikentije (Prodanov) i German (Đorić).

Decenijama je sadašnja rezidencija Porfirija bila zapuštena, a navodno je ideju o obnovi dao patrijarh Pavle. Mediji su pisali da ju je posetio nekoliko puta, ali da nikada nije živeo u Užičkoj, iako je u vreme kada je on bio na čelu SPC to zdanje promenilo namenu.

Investitor luksuznih stanova

Srpska pravoslavna crkva je inače ušla u ozbiljan biznis sa stanogradnjom. Prvo je sazidala luksuzno stambeno – poslovni objekat na Novom Beogradum, a nedavno je završen kompleks u strogom centru grada.

Reč je o zgradama koje sa Crkvom zidaju još dve privatne firme “Krug” i “Tupanjac - Dedić investicije”, kao i osam fizičkih lica. Taj kompleks, prema dokumentaciji, ima 107 stambenih jedinica, 11 poslovnih, kao i tri podzemne etaže sa 148 parking mesta, a ukupna bruto površina iznosi 23.889 kvadrata.

U toku su radovi i na stambenom objektu na Senjaku, koji će imati samo šest stanova. Naime, reč je o “slobodnostojećem stambenom objektu” u Drinićkoj ulici, u kojoj je kvadrat prošle godine dostigao maksimalnu cenu od oko 13.000 evra i bio najskuplji u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 117

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati