Društvo i ekonomija

30. 07. 2024. 07:00 5

Muka za roditelje: Poskupljuju đačke ekskurzije

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ocenio je danas da se na jesen očekuje poskupljenje đačkih putovanja za oko 10 odsto i naveo da je iz tih razloga u pojedinim srednjim stručnim školama došlo do otkazivanja ili do prestanka organizovanja ekskurzija, a posebno u trogodišnjim profilima.

Antić je rekao da ekskurzija mora da bude edukativnog karaktera u zavisnosti od toga da je u pitanju gimnazija ili srednja stručna škola, kao i da plan i program treba da prate smer i profil za koji se đaci obrazuju.

- Jedan od načina za smanjenje troškova đačkih ekskurzija jeste da država preuzme na sebe troškove dnevnica i ostalih troškova koji padaju na teret roditelja, a pre svega mislim na dnevnice razrednih starešina, kao i one koje se izdvajaju za vođe puta, doktora i tako redom - objasnio je Antić.

Prema njegovim rečima, svaka ekskurzija može da se plaća na rate, a pored toga, kako je rekao, roditelji dižu kredite, jer troškovi aranžmana ne pokrivaju sve troškove putovanja. Dodao je da, pored ovih troškova, potrebno je pripremiti dete za putovanje i kupiti sve što je neophodno, što je, kako je istakao, još jedan veliki izdatak za kućni budžet.- Neprimereno je da Savet roditelja zajedno sa direktorima, u pojedinim školama, izglasaju ekskurziju i usvoje troškove, a da sa tim ne upoznaju sve roditelje - naglasio je Antić.

On je istakao da je potrebno da specifikcija troškova bude transparentna, kao i da se prikažu svi troškovi dnevnica i ostalih naknada.

- To treba da bude transparentno kao i što se prikazuju plan i program puta, šta je sve uključeno u aranžman, kao i dodatni troškovi, na primer, posete muzejima koje nisu uključene u aranžman - napomenuo je on.

Antić je rekao i da u cenu đačke ekskurzije, pored redovne cene aranžmana, ulazi i naknada razrednim starešinama po učeniku, naknada za vođu puta, lekara, turističkog vodiča, kao i troškovi smeštaja vozača.Prema njegovim rečima, najveću razliku u ceni aranžmana u zavisnosti od škole do škole predstavlja naknada koju dobijaju razredne starešine, a koju donosi Savet roditelja, kao i naknada za vođu puta i dodao da na sve to treba dodati i porez, kao i subvencionisana mesta.

- Odlazak u Grčku, na bazi pet polupansiona košta čak 62.900 dinara, obilazak severa Italije u trajanju od šest dana može da košta i 84.900 dinara, cena za četvorodnevni boravak u BiH je 36.500, a za dva dana u Nišu treba izdvojiti 22.900 dinara - kazao je on. Antić je zaključio da ekskurzije treba da budu edukativnog karaktera, kao i da pomognu u poboljšanju društvenih sposobnosti učenika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati