Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

25. 07. 2024. 19:39 3

Stelantis prijavio PAD dobiti: Kakva je budućnost "srpske pande"

Stelantis je većinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu, dok je manjinski udeo u vlasništvu Republike Srbije, po osnovu ugovora o strateškom partnerstvu koji je 2008. godine sklopila Vlada Srbije sa italijanskim Fijatom. Veliki pad polugodišnjih rezultata uglavnom je rezultat pada smanjenja u Evropi, ali takođe i u Severnoj Americi koja donosi najviše novca grupi, a gde je njen udeo pao, saopštila je uprava.

Američko-evropski komzorcijum proizvođača automobila Stelantis objavio je veliki pad dobiti u prvom polugodištu ove godine zbog smanjenja prodaje u Evropi i Severnoj Americi i teškoća u proizvodnji automobila.Neto dobit je prepolovljena u prvom polugodištu ove godine uglavnom zbog slabije prodaje i troškova restrukturiranja, piše agencija AP, a prenosi Nova ekonomija. Proizvođač automobila formiran 2021. spajanjem Fijat-Krajslera sa PSA Pežoom, prijavio je neto dobit od 5,6 milijardi evra u prvih šest meseci ove godine, što je pad od 48 odsto u odnosu na 11 milijardi evra u istom periodu iste godine. Prihodi u tom periodu opali su za 14 odsto na 85 milijardi evra.

Stelantis se takođe suočava sa privremenim nestašicama u proizvodnji zbog prelaznog perioda obnove nekih od svojih glavnih modela kao što je pikap Ram 1500 i terenac Pežo 3008. Uprava Stelantisa izrazila je nadu da će mere koje je uprava donela da pobojša rezultate u Severnoj Americi i Evropi, kao i za Maserati, pružiti značajne mogućnosti za povećanje performansi u drugom polugodištu 2024. i u 2025. godini.

Uprava je istakla da je 2024. "prelazna godina“ pre očekivanog snažnog skoka s novim modelima automobila. Grupa se takođe suočila sa konkurencijom koja ima agresivnu politiku cena i namerava da revidira svoje tarife i promocije posebno u SAD.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati