Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

24. 07. 2024. 12:32 1

Izveštaj EK: Zabrinutost za bezbednost novinara

Politički pritisak na pravosuđe i tužilaštvo u Srbiji i dalje je na visokom nivou, navodi se u izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u kom se izražava zabrinutost za bezbednost novinara u Srbiji, kao i sumnja u nezavisnost REM-a i javnih servisa.

U izveštaju se podseća da srpski pravosudni sistem poslednjih godina prolazi kroz suštinsku reformu. Implementacija ustavne reforme za jačanje nezavisnosti pravosuđa je, kako navodi Evropska komisija (EK), u toku, a trebao bi da uslede izmene zakoni za njeno sprovođenje.

U izveštaju se konstatuje i da je politički pritisak na pravosuđe i tužilaštvo u Srbiji i dalje na visokom nivou.

Dodaje se i da u Srbiji još uvek ne postiji sveobuhvatan sistem upravljanja sudovima koji povezuje predmete preko sudova i tužilaštava. Konstatuje se i pozitivan trend kada je reč o efikasnosti u parničnim, privrednim i krivičnim predmetima , dok postoje ozbiljni izazovi kada je reč o upravnim predmetima i ustavnim žalbama.

EK podseća i da je Srbija usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2023-2028, ali da je prateći Akcioni plan još uvek na čekanju.

Srbija, kako se navodi, ima pravni okvir za borbu protiv korupcije, ali, nedostaci postoje u praksi. EK poručuje da je potrebno uspostavljanje čvrste evidencije o istragama, optužnicama i pravosnažnim presudama u slučajevima korupcije na visokom nivou. Tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje nema dovoljno osoblja i postoji rizik od politički motivisanog mešanja u istrage o korupciji na visokom nivou, upozorava se u izveštaju EK.

Nedostaci postoje i kada je reč o imovinskim kartama funkcionera i finansiranju političkih partija. Uredba o lobiranju je ograničena po obimu, a srpsko zakonodavstvo o zaštita uzbunjivača još uvek nije usklađeno sa pravnim tekovinama EU.

EK ističe i da su javne nabavke u Srbiji oblast visokog rizika od korupcije, posebno u pogledu nekoliko slučajeva koji su izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama.

Nezavisnost REM-a dovedena u pitanje, zabrinutost za bezbednost novinara

U izveštaju EK se podseća da su medijski zakoni izmenjeni 2023. kako bi se uskladili sa pravnim tekovinama EU i evropskim standardima. Međutim, potrebne su dalje izmene za punu usklađenost, ističu iz EK.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM), kako se navodi, ne ispunjava u potpunosti svoj mandat zaštite medijskog pluralizma i profesionalnih standarda, a postoji i ozbiljna zabrinutost u pogledu nezavisnosti tog tela.

Podseća se i da Savet za štampu, kao samoregulatorno telo, prati poštovanje Novinarskog kodeksa u štampanim medijima u Srbiji. Mere u vezi sa transparentnošću vlasničke strukture u medijima i oglašavanjem iz državnim resursima, koje su predložene u Medijskoj strategiji, tek treba da se u potpunosti implementiraju, podseća EK. Imajući u vidu pritužbe o pristrasnosti javnih servisa, trebalo bi rešiti pitanja njihove uređivačke autnomije i pluralizma, poručuje se u izveštaju.

Ističe se i kako se novinari u Srbiji i dalje suočavaju sa čestim odbijanjem institucija i funkcionera da obelodane informacije od javnog značaja ili od njih uopšte ne dobijaju odgovore. Bezbednost novinara u Srbiji je, kako se dodaje, i dalje je izvor zabrinutosti kako rastu pritisci na njih zloupotrebom podnošenja tužbi pred sudovima.

Ograničenja u radu srpskog parlamenta

EK se u izveštaju osvrće i na rad srpskog parlamenta, posebnu ističući njegova ograničenja kada je reč o efikasnosti, autonomiji, transparentnosti, donošenju zakona i nadzoru izvršne vlasti.

U izveštaju se navodi kako je potrebno dalje jačanje javnih rasprava u Srbiji. Podseća se da su četiri mesta u Ustavnom sudu i dalje upražnjena, kao i da postoje tri nezavisna tela koja štite osnovna prava (Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti), ali se njihove preporuke ne ispunjavaju uvek. Dodaje se i kako organizacijama civilnog društva nedostaje okruženje koje omogućava njihovo osnivanje, rad i finansiranje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati