Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

24. 07. 2024. 18:30 1

Projekti Srbije sa Francuskom VREDNI 1,4 MILIJARDU EVRA

Spisak prioritetnih projekata Srbije i Francuske sastoji se od pet tačaka, a najpoznatija i za sada najvrednija je Faza 1 projekta "Beogradski metro“. Aneks 2 precizira da se u slučaju ovog projekta radi o iznosu od 680 miliona evra.

U Skupštinu Srbije stigao je predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 2 Sporazuma o sprovođenju prioritetnih projekata Vlada Srbije i Francuske, u kome je precizirana vrednost ključnih aranžmana između dve zemlje.U Aneksu 2 tako su se našli Beogradski metro, automatizacija upravljanja elektroenergetskom mrežom, jačanje infrastrukture veštačke inteligencije (AI), upravljanje otpadnim vodama, kao i modernizacija elektroenergetskog sistema kroz korišćenje obnovljivih izvora - a ukupna vrednost tih projekata za sada se kreće u rasponu od 1,32 do 1,4 milijarde evra, piše Biznis.rs.

Tekst Aneksa 2 sadrži i precizniji opis finansijske podrške koja bi mogla da bude na raspolaganju stranama koje su "saglasne da će sarađivati u realizaciji projekata ili delova projekata“ u Srbiji. Definisano je i da se pod pojmom „finansijska podrška“, a u skladu sa OECD aranžmanom, predstavlja maksimalno 85 odsto iznosa operativnog ugovora za finansiranje kupovine francuske robe i usluga u Francuskoj, odnosno kupovine roba i usluga iz Srbije ili trećih zemalja do limita od 50 dosto iznosa takve pomoći. Naglašeno je, takođe, da su za izvršenje ugovora odgovorni francuski dobavljači.

Drugi prioritetni projekat je uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, odnosno automatizacija elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Srbiji, gde se napominje da se projekat sprovodi uz učešće Elektrodistribucije Srbije. Vrednost ovog projekta prema Aneksu 2 ie maksimalno 121,5 milion evra. Prva novina koju donosi Aneks 2 Sporazuma je projekat jačanja infrastrukture veštačke inteligencije (AI), u maksimalnom iznosu od 42,5 miliona evra.

U Aneksu 2 stoje i dve opšte napomene koje se tiču finansiranja putem finansijske podrške Francuske. Prva je da za korišćenje zajmova Trezora ugovori između francuskih dobavljača i srpskih naručilaca moraju biti registrovani najkasnije do 31. decembra 2025. godine, dok je druga da se za uvoz robe i usluga iz Francuske na osnovu finansiranja na osnovu Sporazuma i oba Aneksa ne plaćaju carine, PDV ili druge naknade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati