Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

22. 07. 2024. 11:36 3

Novaković: Vučić oblikuje atmosferu u kojoj će lakše progurati Rio Tinto

"Projekat Rio Tinto mora biti tačka okupljanja i za nevladine organizacije, stranke, stručnu javnost i celokupnu kritičku javnost kako bismo se svi sreli i učinili sve da taj projekat nikada ne ugleda svetlost dana i nikada se ne realizuje", rekao je za televiziju N1 potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Borislav Novaković.

Novaković ističe da nam "Vučić, kao izuzetno jak i moćan čovek koji raspolaže institucijama i zloupotrebljava represivni aparat, sve vreme prodaje istu fintu" i podseća da je na prošlim izborima pozvao i Milicu Đurđević Stamenkovski i socijaliste i radikale da uđu u njegovu koaliciju, što znači da i dalje čini sve da opoziciju dodatno razjedini i fragmentira.

- Mi apsolutno treba da se ujedinimo i objedinimo sve kapacitete. Rio Tinto ima značaj i značenje da se svi okupimo, jer branimo i narod i državu i zdravlje ljudi, kao i pravo na normalan život boreći se da se ne realizuje. Od momenta kada je krenula kampanja realizovanja tog projekta došlo je do pojačavanja represije. Potpuno je neprofesionalno i nedopustivo da BIA saslušava ekološkog aktivistu Kokanovića, kao i da se policija nadgurava i da hapsi aktiviste koji protestuju zbog projekta Rio Tinto - kazao je on.

Prema njegovim rečima, "dogodilo se ono što ne sme, a to je da se nivo političke kulture koja je ionako oskudna u Srbiji, dodatno srozava", kao što je i "neprofesionalno, grubo i sramotno da se BIA zloupotrebljava i da se ekološki aktivisti saslušavaju, a da sa druge strane policija pojačava represivni deo i meša se u stvari koje su pitanje slobodne volje svakog građanina".

- Svako u ovoj državi može da se organizuje i da preduzima političke akcije i aktivnosti u skladu sa svojim političkim uverenjima. BIA može da reaguje ako je narušen ustavni poredak, ako je država zaista u opasnosti i ako postoje elementi terorizma. Da se saslušavaju aktivisti i šta je njihova namera, zašto se bore za svoju kući i svoj kraj je neprofesionalno i mora da prestane. Kada je u pitanju plan, to nije pitanje za jednu stranku već za celu kritičku javnost - dodao je on.

Novaković naglašava da je važno, sem najšireg okupljanja, da bude i što šira paleta borbe protiv projekta Rio Tinto, jer u ovom trenutku, tek stidljivo, "čujemo u ponekim medijima šta stručnjaci o tome kažu" i dodaje da se o ovom projektu mora voditi stručna debata u kojoj će učestvovati svi, i oni koji smatraju da je koristan i oni drugi, kao i javni servis i druge televizije.

- Mi još uvek ne znamo šta je Vučić potpisao, obećao i šta namerava. I dalje govorimo hipotetički. Mi sve vreme pričamo samo o Jadru, a nije samo taj deo Srbije po sredi. Postoji 128 tačaka na kojima se radi istraživanje od Jadra, preko Knića, Aranđelovca, Čačka, Gornjeg Milanovca pa sve do Vranja. Tu živi oko 1,5 miliona ljudi. Plašim se da će Jadar biti rudarsko okno, a da jedna trećina Srbije na potezu od Jadra do Vranja može da bude raskopana. Jako je kratak put kod nas od istraživanja do eksploatacije - rekao je on.

Novaković kaže da će, kako pokazuju istraživanja, "rudna renta od litijuma biti bednih 31 milion evra, u budžet će se na godišnjem nivou sliti oko 186 miliona" i podseća da imamo 280 miliona od izvoza maline i da je sve što se sluša deo propagande koja se ne oslanja na činjenice već na želju Vučića da oblikuje atmosferu u kojoj će lakše progurati projekat Rio Tinto.

- Čak i u ekonomskoj sferi to je projekat koji pada. Priča o Rio Tintu je dobila uzlet pre godinu dana kada je bila velika prodaja električnih automobila i kada se činilo da će litijuma trebati sve više i više. Cena litijuma pada jer je industrija automobila na elektronski pogon u padu. Tražnja za litijumom će biti sve manja, pa tako i cena, a ekonomske posledice veće - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati