Društvo i ekonomija

D. Ljutić

20. 07. 2024. 06:51 25

LUDOM RADOVANJE Ko još veruje u obećanja SNS?

"Kako će građani da vam veruju za Rio Tinto kad ste od Zrenjanina napravili pravi primer toga kako zakoni za investitore i prljavu industriju - Linglong ne važe", izjavila je Sonja Pernat, narodna poslanica SSP-a u Zrenjaninu. "Kažete, gospođo Vujović, da će Vlada Srbije i u slučaju projekta eksploatacije litijuma "Jadar", saslušati i argumente struke i mišljenje građana. Na osnovu čega Vam se onda može verovati da će drugačije biti u Jadru?", upitala je Irena Živković, narodna poslanica SSP-a u Boru. U samo ova dva pitanja se oslikava "kultura" poniženja članova SNS-a. I kad im neko skrene pažnju, oni to ignorišu, uzvraćaju uvredama. Ali, to ne može da bude ignorisanje, u toj oblasti ignorisanja nema. To je ponižavajući strah koji ih razdire.

Poniženje je nemoć, emocija koja je pre svega posledica osećanja da više nemate kontrolu nad svojim životom. To očigledno važi za pristalice vladajuće stranke. Tu stranka i javni sektor, neraskidivo povezani, zajedno počinju da spreče urušavanje bolne zablude o spasu. Problem je u činjenici da režim ima svu moć da svoju viziju etike, ako treba i golom silom, nametne kao obavezujuću. I traže da im se slepo veruje.

Tokom, sada već decenijske, vladavine SNS-a, teško je i nabrojati neispunjena obećanja, počevši od onih na čijim krilima su i naprednjaci došli do vlasti, poput rešavanja 24 sporne privatizacije ili simpatičnog obećanja da će samo nekoliko službenih automobila moći da ima rotaciona svetla, jer ih je tad čak 500 jurcalo po državi. Međutim, poslednjih godina ustanovljena je jedna nova, bolja praksa. Naime, obećanja ne manjka, ali se horizont stalno pomera. To zdrav razum ne može da trpi.

Do otvaranja specijalizovane izložbe EXPO 2027 Srbijom će krstariti autonomni automobili i to možda i leteći! Naravno, ako uvere predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je to sigurno. To je samo godinu dana pre završetka prve linije metroa, koja bi trebalo da bude gotova 2028. godine, a prve četiri stanice podzemne železnice se već kopaju. Građani leve obale Dunava, Borče, Ovče, Krnjače, Koteža imaju kanalizaciju, posle decenija čekanja, a u fabrici koju je država otvorila zajedno sa kineskim Sinofarmom proizvode se najmodernije vakcine. Dobra fora.

Ima još. Mercedesovi autobusi koje je proizveo Ikarbus idu kao alva, a bolje od njih samo se prodaju svinjski papci u Kinu. Naime, kod nas ih ima za izvoz, a Kinezima baš trebaju. Ministar finansija i potpredsednik Vlade Siniša Mali najavio je sredinom prošle godine da će se do kraja te godine ili početkom ove, započeti kopanje četiri stanice metroa, a cilj je da prva linija metroa bude gotova 2028, a druga linija dve godine kasnije. Ne treba ni spominjati da smo lideri u regionu, gradimo više auto-puteva od Nemačke, a do Budimpešte se vozom stiže za 2,5 sata brzom prugom odavno.

U junu 2019. godine Vučić je otišao da obiđe stanovnike leve obale Dunava nakon kiša i izlivanja vode i poručio im da država ne želi da se bavi "šminkanjem" tako što će ispumpati vodu i uraditi neke radove. Ne, država će rešiti problem kako treba, a to je izgradnja kanalizacije u Ovči, Borči, Kotežu i Krnjači. U februaru 2022, dakle prema čvrstom obećanju predsednika, negde u vreme kada je već trebalo da se priključuju na kanalizaciju, ministar Tomislav Momirović je došao da građanima tog dela Beograda saopšti kako i zvanično počinje gradnja kanalizacije, zato što je raspisan tender. Taj isti tender je u međuvremenu ponovo raspisan. 

Nova obećanja su EXPO, prosečna plata od 1.400 evra, ulaganja od 17,8 milijardi evra, gradnja puteva, stadiona, opet kanalizacione mreže, opet ulaganja u poljoprivredu, zdravstvo. Ovog puta, program je apdejtovan veštačkom inteligencijom. Praviti građane budalama, uz njihov "dobrovoljni pristanak", to je ovde vrlo popularna privredna grana među domaćim političarima na vlasti.

Neko bi mogao i da im postavi pitanje, da li bi bez imalo stida, sa tom stranačkom zastavom stali ispred pola miliona apsolutno siromašnih žitelja Srbije, bez osnovnih sredstava za život.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati