Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 07. 2024. 13:40 1

Sutra sastanak poljoprivrednika sa premijerom, protest već zakazan za 19. jul

Poljoprivrednici iz sedam udruženja u Srbiji razgovaraće sutra sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunenju zahteva, dogovorenih krajem prošle godine sa bivšom premijerkom Anom Brnabić, a u slučaju da se ne postigne dogovor protest je već ranije najavljen za petak 19. jul.

Sastanak će se održati na inicijativu vlasti, nakon što su poljoprivrednici najavili izlazak na ulice u mestima gde gravitiraju ta udruženja. Odluku su donela udruženja „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.

Predsednik udruženja „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da poljopriredni proizvođači od države očekuju da budu ispunjena obećanja Brnabić u pregovorima posle protesta u maju i novembru 2023. Ona je tada, pred parlamentarne izbore, pregovore uslovila prekidom protesta, što su poljoprivrednici prihvatili i povukli se sa uličnih blokada. Održana su dva sastanka na kojima je obećala da će se urediti berza kako ne bi bilo značajnih razlika u cenama na domaćoj Produktoj berzi i berzama u okruženu, obrazovana je radna grupa, ali se ona više ne sastaje i ne radi.

Brnabić je obećala poljoprivrednicima i isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovno seme, kada je većina njih već posejala, svoje, nedeklarisano. Poljoprivrednici su nezadovoljni i zbog toga što kasni povraćaj novca za akcizu za kupljeni dizel, kasne premije za mleko, isplate podsticaja za stoku, a otežan je i izvoz jestivog ulja, što će oboriti otkupnu cenu suncokreta pred predstojeću žetvu.Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je na prošlonedeljnom javnom slušanju o poljoprivrednoj politici u 2025. godini, da novca za isplatu subvencije od 17.000 dinara u budžetu nema i da je spreman da se založi za odobrenje dodatnog novca za poljoprivredu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati