Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 07. 2024. 07:12 0

Ako kupujete polovan auto, ne upadajte u ovu zamku

Sve više vozača se okreće tržištu polovnih automobila, ali za takvu kupovinu je potreban dodatan oprez.

Prilikom kupovine polovnog automobila vozačima se savetuje da paze na uobičajene prevare kojima se prodavci služe kako bi vozilo učinili poželjnijim.

Sve više vozača se okreće tržištu polovnih automobila, ali za takvu kupovinu je potreban dodatan oprez.

Stručnjak za automobile Pete Ridli upozorava kako je bitno obratiti pažnju na upitne metode koje neki prodavači koriste kako bi podigli cenu njihovih vozila.

Jedna od najčešćih prevara

- Od preteranog napumpavanja guma do prethodnog zagravanja motora, postoje mnoge potencijalne smicalice koje bi prodavači automobila mogli koristiti prilikom prodaje vozila. Zato je važno poznavanje nekih od najčešćih taktika, kako kupci ne bi bili prevareni - upozorio je Ridli.

Jedna od najčešćih prevara koja se pojavljuje pri kupovini polovnog automobila je već spomenuto preterano napumpavanje guma.

Čineći to pre nego što potencijalni prodavači odvedu vozilo na probnu vožnju, trgovci i privatni prodavači mogu nakratko dati svom automobilu bolje performanse i neznatno poboljšati potrošnju goriva.

Međutim, ne samo da će vlasnici primetiti postupni pad u ekonomičnosti i kvaliteti vožnje tokom vremena, vožnja vozila s prenapumpanim gumama može rezultirati gubitkom prianjanja s cestom, povećavajući rizik od nesreća.

Kao rezultat toga, kupci polovnih automobila uvek bi trebalo da dođu opremljeni meračem pritiska u gumama kada gledaju vozilo.

Prikrivanje nepoželjnih zvukova

Još jedan način na koji trgovci sumnjivim polovnim automobilima mogu prevariti kupce je glasnim puštanjem muzike ili povicima tokom probne vožnje, naročito kada se putuje preko "ležećih policajaca" i rupa.

Prodavači bi to mogli da pokušaju da urade, kako bi potencijalne kupce odvratili od nepoželjnih zvukova, koji bi mogli ukazivati ​​na ozbiljnu štetu.

Tipično, ti zvukovi mogu dolaziti iz motora u praznom hodu ili pri prelasku preko rupa.

Ridli preporučuje da se automobil sluša sa spuštenim prozorom, kako bi se izbjegla ova zamka.

Prikrivanje neprijatnih mirisa

Na kraju, Ridli preporučuje da vozači koji kupuju rabljeni automobil paze na neugodne mirise koje će neki prodavači nastojati prekriti osveživačem vazduha.

Dok vozači ove dodatke obično koriste kako bi unutrašnjost vozila ugodno mirisala, rabljeni automobil s previše osveživača vazduha mogao bi biti znak da prodavač pokušava prikriti neugodan miris ili potencijalno oštećenje koje je izazvala voda.

Kako bi izbegli ovu zamku, vozači bi trebalo sa pažljivo traže tragove mrlja na tepisima, sedištima, oblogama krova i vratima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati