Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

16. 07. 2024. 20:49 7

Vrednost poklona državnih funkcionera: Zec za Anu Brnabić, košulja za Dačića, a za Vučića...

Poznato je da javni funkcioneri često dobijaju poklone. Međutim, neretko se dešava i da ti pokloni nadmašuju prosečne plate građana. Od plaketa, kalendara, čarapa, preko alkoholnih pića i tradicionalnih jela, do luksuznih satova, vaza i statua. I to su samo neki od poklona koje su javni funkcioneri primili u 2023. godini.

Forbes Srbija je uvidom u Katalog poklona na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije istražio koji su to najskuplji i najzanimljiviji pokloni, koliko vrede, ko ih je poklonio i kojim povodom.

Ana Brnabić - zec od porcelana i skupoceni sat

Najskuplji poklon koji je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić dobila u toku 2023. godine dok je obavljala funkciju predsednice vlade vredi 60.000 dinara. Reč je o velikoj slici u ramu koju je naslikao umetnik Muhamed Kazem, a dobila je prilikom posete ministra spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u aprilu prošle godine.

Iste vrednosti je i jedan od pet urađenih primeraka zeca od porcelana, inače umetničke skulpture oslikane rukom koju je predsednica Skupštine dobila prilikom posete prvog potpredsednika Svekineskog narodnog kongresa Kine.

Osim toga, u Katalogu poklona stoji i da je Ana Brnabić dobila stoni luksuzni sat sa safirima i zlatnim kazaljkama koji je proizveden u radionici Hilser for Grant MacDonald u Londonu, čija vrednost nije navedena.

Tragom te informacije, posećen je sajt Grant MacDonald kako bi se novinari Forbes Srbija uverili kako se kreću cene satova koji se tamo proizvode, međutim na sajtu je prikazan samo jedan stoni sat čija je vrednost 18.500 funti (22.012 evra) i reklo bi se da nije reč o onom koji je predsednica parlamenta dobila.

Osim ovih poklona, tu je i uramljena slika na staklu, rukom oslikana ešarpa, tanjir, mesingano zvono za čuvanje kolača, escajg, fotografija i još mnogo toga.

U 2023. godini Ana Brnabić je prijavila ukupno 22 poklona, a njihova ukupna vrednost iznosi 306.100 dinara.

Aleksandar Vučić - najviše poklona, najveća vrednost

Predsednik Aleksandar Vučić u 2023. godini primio je ubedljivo najviše poklona (138). Ukupna vrednost svih poklona je 5.027.200 dinara, stoji u Katalogu.

Najluksuznija stvar vredi 1.500.000 dinara. Iz tabele se ne može jasno zaključiti od koga je predsednik 16. februara prošle godine dobio ovako luksuzan poklon. Jedino što je poznato jeste da se tog dana sastao sa nekim ko nosi titulu predsednika republike, a reč je o zlatnoj, trodimenzionalnoj slici sa motivom zmaja.

Sledeća na spisku vrednih stvari jeste emajlirana vaza visine 45cm sa metalnim ručkama i drvenim postoljem. Vrednost joj je 750.000 dinara, a dobijena je prilikom učešća na 3. forumu Pojas i put u Pekingu.

Opšte je poznato koliko predsednik voli da igra šah. Tako je prošle godine u martu na učešću na 5. konferenciji Ujedinjenih nacija o najmanje razvijenim zemljama, dobio limitirano izdanje šahovskog seta, pri čemu je tabla izrađena od mermera, presvučena materijalom u boji srebra. Figure su u obliku poznatih katarskih građevina, crne i srebrne boje. Procenjuje se da ovaj set vredi čak 300.000 dinara.

Osim toga, pokloni koje je predsednik dobijao zaista su raznovrsni - hoklica, vunene čarape, replike spomenika, ikona, a tu je i vatrogasna sekira pričvršćena na drveni ram dužine 40cm.

Baš kao i u slučaju Ane Brnabić, pokloni koje je predsednik dobio spadaju u javnu imovinu.

Miloš Vučević - darivanje tokom "kurtoaznih poseta"

Premijer Miloš Vučević u 2023. godini poklone je dobijao uglavnom sa sastanaka iz domena međunarodne vojne saradnje i "kurtoaznih poseta" tadašnjem ministru odbrane.

Ukupno je primio 68 poklona, od kojih se vrednost čak 25 poklona procenjuje istom sumom - 11.800 dinara.

Među poklonima najviše ima plaketa, slika i statua, ali tu su i knjige, vaze i tanjiri. Ukupna vrednost svih poklona iznosi 587.500 dinara, i svi su ostali u javnoj svojini.

Goran Vesić - kolekcionar kineskih poklona

Ministar građevinarstva Goran Vesić u 2023. primio je ukupno četiri poklona - i to sve od Kine.

Jedan poklon, u vrednosti od 6.000 dinara, čak je zadržao kao ličnu svojinu. Među pomenutim poklonima, tu su dva suda sa kineskim motivima, jedan u vrednosti od 168.000 dinara, drugi 15.300, a ne treba ispustiti iz vida ni maketu kineskog voza u vrednosti od 18.600 dinara.

Vrednost svih poklona, uključujući i onaj u ličnoj svojini, iznose 207.900 dinara.

Ivica Dačić - lanena košulja i maketa ribarskog čamca

Najvredniji poklon koji je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dobio na prethodnom radnom mestu, odnosno prilikom posete Muzeju grada Beograda, vredan je 48.000 dinara i radi se o delu slikarke Lidije Delić "Jahači".

Među 10 poklona koje je Dačić dobio, još kao ministar spoljnih poslova, tu su i lanena košulja (10.000 dinara), figura manastira Svete Katarine (24.000 dinara), maketa tradicionalnog ribarskog čamca (5.000 dinara), kao i uramljena kolekcija poštanskih markica povodom 20 godina diplomatskih odnosa Srbije i San Marina (25.000 dinara).

Ukupna vrednost 10 dobijenih poklona jeste 168.000 dinara.

Za gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, kao i ministarku energetike i rudarstva Dubravku Đedović Handanović nema objavljenih podataka.

Podsetimo, primanje poklona javnih funkcionera i njihovih porodica regulisano je Zakonom o sprečavanju korupcije, kao i Pravilnikom o poklonima javnih funkcionera, a evidenciju o tome vodi Agencija za sprečavanje korupcije u Katalogu poklona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati