Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

17. 07. 2024. 12:28 8

Novi udarac po džepu za roditelje: Ekskurzije postaju luksuz

Tek što su otplatili ekskurzije iz ove školske godine, roditelji pojedinih beogradskih gimnazija su bili neprijatno iznenađeni kada im je, na kraju školske godine na potpis stigla saglasnost za program putovanja za naredni razred.

Tako odlazak u Grčku, na bazi pet polupansiona košta čak 62.900 dinara, cena za četvorodnevni boravak u Bosni i Hercegovini je 36.500, a za dva dana u Nišu treba izdvojiti 22.900 dinara. Prva rata mora već biti plaćena do kraja jula.

Za prosečnu porodicu ovo je veliki izdatak za kućni budžet, pogotovu što treba dete pripremiti za putovanje i kupiti sve što je neophodno. Otežavajuće je i što se polovina iznosa mora otplatiti tokom leta, kada su izdaci veći zbog godišnjih odmora.

- Nema smisla da pet polupansiona košta više od minimalne zarade - ogorčena je majka srednjoškolca koji treba da putuje.

- Pritom, deca će više od tri dana provesti u putu. Ekskurzije i izleti su preskupi za mnoge roditelje. Ali, većina nas se snalazi kako zna i ume, samo da se naša deca ne bi izdvajala od drugara i da bi otišla na putovanje.

U kalkulaciji troškova za Grčku se navodi da smeštaj košta 31.300, prevoz – 9.900, dnevnice vodiča, odnosno profesora – 2.000, dnevnica lekara 280, troškovi obilazaka, ulaznica i lokalnih vodiča – 12.720, organizacioni troškovi agencije – 4.700, zdravstveno osiguranje – 800, trajekt do Krfa – 1.200 dinara.

Postoji šansa da se ova putovanja ugase

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, s obzirom na situaciju sa cenama, postoji velika šansa da se ovakve vrste putovanja potpuno ugase jer roditelji nemaju od čega da plate ekskurziju. Dešava se čak i da podižu kredit kako bi ispunili želju detetu, ali kako navodi, previsoke cene nemaju nikakvog smisla jer đaci prvenstveno na tim putovanjima ništa ne nauče.

- Svuda su otprilike iste cene za autobuse, vodiča i direktora. Recimo, samo autobus za dan košta 350 evra. Ovakve cene nemaju smisla, verovatno će se uskoro ekskurzije i ugasiti. Roditelji nemaju toliko para, a ekskurzija nema smisla ako se daje poslednji dinar na nju. Ekskurzija treba da ima edukativni karakter, koji su odavno izgubile. To su više zabave, šetnje, provod, šoping. Kod nas je odgovornost nepostojeća reč, totalno se razlikujemo od zapadnih zemalja. Cene bi imale smisla da deca bar mogu da nauče nešto, da vide nešto što nigde drugde ne mogu, upoznaju kulturu i obrazovni sistem druge škole. Da bar znate u šta ste uložili taj novac - kaže Antić.

Kako navode u turističkim agencijama, talas poskupljenja nije zaobišao ni đačka putovanja. Tako je, prema njihovim informacijama, zakup autobusa ranije plaćan evro po kilometru, a sada je to 1,3 ili 1,4 evra. Cene ekskurzija povećavaju i nadoknade za profesore, porezi, subvencionisana mesta… Kada je reč o raspodeli novca, na hotel ide 50 odsto, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Zašto je tako skupo?

"Vreme" je u aprilu istraživalo zbog čega je cena đačkih ekskurzija paprena. Tada je đacima Treće beogradske gimnazije za ekskurziju do Budimpešte, Beča i Praga stigla ponuda od čitavih 95.900 dinara po učeniku.

Nakon toga, dostavljena je nova ponuda u kojoj nije bilo Praga već samo Beča i Budimpešte – za 73.000 dinara. Zbog toga, maturanti ove škole nisu ni išli na ekskurziju.

Dragan Subotić iz Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije za „Vreme“ ja tada rekao da su visoke cene prouzrokovane poskupljenjima na tržištu Evrope. Posle pandemije gotovo sve destinacije u Evropi su poskupele za minimum 60 odsto, a u Italiji čak do 100 odsto, tvrdi Subotić.

Kao drugi razlog navodi energetsku krizu i cenu goriva.

- Turistička agencija daje ponudu isključivo po zahtevu škole jer je škola ta koja kreira program putovanja - ukazao je Subotić.

Program predlažu škole

Članom šest Pravilnika o organizaciji i ostvarivanju ekskurzije u srednjoj školi propisano je da odeljenska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije, koji dostavljaju nastavničkom veću.

- Đačke ekskurzije se isključivo izvode prema pravilniku Ministarstva prosvete u hotelima koji imaju minimum tri zvezdice i polupansionsku uslugu. Večere u hotelima su značajno skupe, gotovo kao jedno noćenje sa doručkom - rekao je Subotić.

Dalje navodi da izvođenje ekskurzija podrazumeva i angažovanje lekara, dnevnice profesora koje su uređene pravilnicma škole.

Objašnjava da je kalkulacija individualnih putovanja u suprotnosti sa kalkulacijama za ekskurzije.

- Suština je da činioci cene poslednjih godina iz meseca u mesec rastu - naveo je sagovornik "Vremena".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati