Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 07. 2024. 16:04 23

"Kopanje litijuma će od Srbije napraviti grobnicu"

Narodna poslanica Srbija centra dr Tijana Perić Diligenski izjavila je da je "SNS vlast ekološki apsolutno nesvesna", te da će rudarenje litijuma "napraviti od Srbije grobnicu i to ne samo u dolini Jadra, već i mnogo šire".

- Ozbiljne studije domaćih stručnjaka, koji su ceo svoj radni vek proveli izučavajući ovu temu, jednoglasni su u mišljenju da će rudarenje litijuma dovesti do zagađenja voda, devastacije zemljišta, zvučnih zagađenja, poremećaja flore i faune i stvaranja efekta staklene bašte. Finalna posledica svega navedenog ogledaće se u narušavanju zdravlja ljudi, bolestima i umiranju - rekla je Perić Diligenski u autorskom tekstu za Danas.

- Ovaj skaredni režim je jedino sposoban da od litijuma kao belog zlata Srbije napravi krvave dijamante Afrike, od kog će koristi da ima jedino ozloglašeni RioTinto kao koruptor, koji će uz to i da dobije subvencije, i naravno naprednjački kleptokratski kružok. Ovo je najizgledniji scenario, budući da Rio Tinto ima lošu poslovnu i ekološku reputaciju na svim meridijanima - dodala je Perić Diligenski.

Ona je podsetila da se protiv kompanije Rio Tinto neretko donose osuđujuće presude zbog podmićivanja javnih funkcionera u državama u kojima su otkrivena nalazišta litijuma.

- Ova kompanija je uništila aboridžinske pećine stare 46.000 godina, rečnu dolinu u Papua Novoj Gvineji, nanela enormnu ekološku štetu u Indoneziji, uništila biodiverzitet u pustinji Gobi i na Madagaskaru. Rečju, gde kod je kročio, Rio Tinto je bio kao peti jahač apokalipse. Na osnovu čega onda vlast ubeđuje građane da će Srbija imati ekskluzivan tretman i da će kopanje litijuma da bude ekološki održivo?

Perić Diligenski se osvrnula i na izjavu Ane Brnabić da od rudarenja litijuma može da se napravi penzioni fond, po ugledu na norveški Oil fond (Oil Fund).

- Možda bi mogao da se napravi penzioni fond kada se naprednjački funkcioneri ne bi odevali po ultima moda skupocenim standardima, ne bi kupovali luksuzne nepokretnosti na betoniranom Zlatiboru, penthause u Beogradu, hacijende na Mediteranu, kada ne bi slavili svoje jubileje u Veneciji i kada ne bi koristili off shore zone za skladištenje svog bogatstva. Penzioni fond je odavno mogao da bude osnovan da građani nisu pokradeni i da su resursi valjano usmereni na projekte od društvenog značaja.

Govoreći o eventualnoj mogućnosti izjašnjavanja građana na referendumu po pitanju litijuma, Perić Diligenski je istakla da referendum u Srbiji odavno nije istinski instrument neposredne demokratije.

- U slučaju održavanja referenduma, sporno je kako bi bilo formulisano referendumsko pitanje, ko bi brojao glasove i ko bi imao pravo da se izjašnjava. Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi poziva na shodnu primenu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je promptno i nekritički izmenjen zbog održavanja junskih izbora - zaključila je dr Perić Diligenski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati