Društvo i ekonomija

D. Ljutić

13. 07. 2024. 06:53 29

TAJNA VUČIĆEVOG PLAKARA Plata mu ne pokriva markiranu odeću

Novoradikali su pre 12 godina ležali na stiroporu ispred Skupštine, štrajkovali glađu unutar nje, i sebe predstavljali kao autentičan glas naroda kome je dosta lopovluka i korupcije. Na samom početku vladavine Aleksandar Vučić je sebi zacrtao da će ući u istoriju kao veliki reformator i modernizator, najavljujući ekonomske reforme i stvaranje takvih uslova zbog kojih će strane kompanije dolaziti da ulažu u Srbiju. Danas smo došli u situaciju da postavimo pitanje odakle predsedniku Srbije patike u ceni polovine njegove plate.

Predsednik Srbije kaže da se oblači iz nekog fundusa koji doduše niko nikada nije video. Dok ljudi motaju kablove za minimalac, neki očigledno odlično žive i motaju velike pare. Danima je Aleksandar Vučić pravio predstavu u javnosti od parizera, majoneza i pola kile hleba. Odgovarajući na naslov u novinama Nova u kojem se spominju milioneri iz SNS koji jedu parizer, obratio se putem Instagrama i rekao da oni nisu nikavi milioneri, već se takvi kriju u opoziciji.

Taman kad se učinilo da su građani u to poverovali, na konferenciji za medije Vučić se pojavio u cipelama koje nisu promakle korisnicima društvenih mreža, koji su ih pronašli po ceni od čak 1.860 evra. Ostalo je upamćeno i to što se Vučić na jednom nastupu, odmah posle konzumiranja parizera, pojavio i jakni identičnoj onoj marke "Loro Piana", koja je u trenutku kad ju je nosio koštala najmanje 2.500 dolara. Sakoi od 700.000 dinara, trenerke od preko 170 evra… Koja je tajna Vučićevog plakara?

Aleksandar Vučić, skromni predsednik, koji isključuje svetla u zgradi na Andrićevom vencu, smanjuje temperaturu frižidera da bi štedio, pa mu se ugreje i ogadi "koka kola zero", nikako da otkrije tajnu kako sa platom od oko 200.000 dinara kupi sve to.

Ne tako davno Vučić je grmeo na svoje funkcionere kako ne smeju da nose skupe tašne, kako moraju da letuju u Sopotu i srpskim selima i banjama. I glumio je pred kamerama da neće da sedi u fotelji, već je kao donosio stolicu jer je običan lovek iz naroda. Sudeći prema imovinskom kartonu, Vučić ušteđevinu u banci nema, a nije je imao ni svih prethodnih godina. Od imovine poseduje samo garsonjeru koju mu je kupio otac. Nije retkost da predsednik jedne države ima predviđeni budžet za odevanje. Nije nelogično i da ima svog stilistu koji će brinuti o tome. Ipak je reč o čoveku na funkciji koji u svakom smislu treba da adekvatno predstavlja svoju zemlju. Međutim, ukoliko se to sve plaća iz budžeta države, javnost i građani imaju pravo da znaju koliko to sve košta.

Očito je da se ne oblači sam, jer skupa odela sebi ne bi mogao da priušti. Da dibiduz nema kinte, Aleksandar Vučić je pokazao u manastiru Studenica, a kamere su snimile momenat kad je prvi čovek države "pokušao" da daruje ikonu. Tokom posete manastiru Studenica, predsednik Srbije je snimljen u momentu kad mu neko iz pratnje stavlja novac u ruke kako bi darivao ikonu. Nekoliko sekundi kasnije, kad je Vučić trebao da se pokaže na delu i da ostavi novac - usledio je neuspeh. Predsednik se uhvatio za drugi, prazniji džep.

Zanimljivo, nejednakost je u Srbiji tačno onolika koliko je iznosila u Kini pre četrdesetak godina, kada je "najmnogoljudnija zemlja sveta" odlučila da se mane socijalizma. Duga je istorija okrivljavanja, pa čak i kažnjavanja siromašnih za njihovu bedu. Prosto, nemamo dvi privilehiju da budemo deo fundusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati