Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 07. 2024. 18:47 2

ProGlas: Neophodna programska i akciona saradnja građanskih pokreta

ProGlas je 3. jula održao niz radnih i programskih sastanaka sa građanskim pokretima iz Gornjeg Milanovca i rudničkog kraja. Razgovarajući sa predstavnicima ovih udruženja, među kojima su bili i ekološki pokreti i organizacije mladih, iskristalisalo se nekoliko tema koje bi trebalo da budu predmet saradnje u narednom periodu.

To je na prvom mestu ponovo pokrenuto pitanje otvaranja rudnika litijuma u Jadru, a slična istraživanja postoje i na području Gornjeg Milanovca, u Pranjanima. U razgovorima je izdvojeno i pitanje decentralizacije kao modela kojim bi se osnažile lokalne sredine i postigla njihova veća zastupljenost u odlučivanju na nacionalnom nivou.

Građanski pokreti iz Gornjeg Milanovca i okoline govorili su i o važnim lokalnim problemima, od infrastrukturnih do demografskih, od problema sela do problema uključivanja mladih u društvene procese, naglašavajući da je za rešavanje i lokalnih i nacionalnih pitanja neophodna veća informisanost građana i programska i akciona saradnja i udruživanje građanskih pokreta. Učesnici razgovora su naglasili da se već dugo vremena u društvu sistematično razara poverenje, a da je za rešavanje problema neophodna obnova poverenja kroz saradnju na konkretnim važnim temama.

ProGlas su na radnim sastancima u Gornjem Milanovcu predstavljali Ivanka Popović i Gojko Božović.
Serija radnih sastanaka ProGlasa s građanskim pokretima u Srbiji, posle Gornjih Nedeljica, Novog Sada i Gornjeg Milanovca, nastavlja se u Nišu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati