Društvo i ekonomija

D. Ljutić

03. 07. 2024. 07:00 11

SNS štancuje PATRIOTIZAM kao bezvredan novac

Tokom poslednjih desetak dana vlast u Srbiji zabranila je dva festivala, deportovala pisca Feđu Štukana, koji je tebalo da bude govornik na festivalu “Krokodil”, a snimanje satiričnog spota zrenjaninskog pokreta Promene u fokusu (PUF) u mestu Ečka prekinula je policija u pancirima i sa šlemovima na glavama, naoružana dugim cevima. Razlozi za ovakve poteze su sigurno različiti, ali se ustvari svode na istio a to je da nisu po volji aktuelnom režimu Srpske napredne stranke. Jer samo oni imaju pravo na patriotizam. A što ga više proizvode, on manje vredi.

Režim bi voleo da ujedini Srbiju, ali u apsolutnoj poslušnosti prema vladajućem timu. Pošto mu to ne uspeva, Aleksandar Vučić, kao i svaki političar diktatorskih sklonosti, smatra da je društvo nestabilno samo onda kada je njegova vlast nestabilna. Vučić je narod podelio na onaj pravi i onaj uobraženi koji se najviše sprda nekom "humanom podvigu" vlasti. Tu se oslikava "kultura" poniženja naroda Srbije. To ih verovatno i kvalifikuje kao kandidate za njegov narod. Predsednik Srbije je jedini i apsolutni, a zapravo samoproglašeni tumač želja i volje naroda.

Na delu je suspenzija drugačijeg mišljenja i niz tajnih mera, procedura i protokola koji su od režimske većine napravili PR agencije u službi Aleksandra Vučića i vladajuće SNS. Sad smo u fazi u kojoj je to mnogo dramatičnije. To što SNS čini teorijski se naziva "novi autoritarizam". Reč je o sistemu u kojem se nosioci vlasti predstavljaju kao demokrate, sve čine da izgrade demokratski imidž, a istovremeno sve čine da satru, unište i onemoguće svaku kritiku. Cenzura i u Skupštini ograničava saznanje i vrednosti, a to je ključ za nametanje ideološkog ropstva.A zašto je uopšte izrečena mera zabrane Feđi Štukanu? Zbog toga što je bezbednosno interesantna osoba, a ta kvalifikacija stigla je tokom jula prošle godine nakon što je Štukan podržao proteste “Srbija protiv nasilja” i prisustvovao jednoj šetnji. "Operativno zanimljivi" su bili vlastima i učesnici festivala "Kikinda Short". Oni nisu okarakterisani kao bezbednosno interesantni već kao "antisrpski", te je zbog toga lokalna vlast u Kikindi zabranila održavanje tog festivala. Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je, kako je prenela književnica i kolumnistkinja Mirjana Đurđević, rekao da nema ništa protiv organizatora, nego "protiv gostiju i ne može da dopusti da u njegovom gradu govore ljudi koji ne poštuju Kikindu, njegovu državu i predsednika".Narodna poslanica Stranke slobode i pravde Sonja Pernat ocenila je da je zabrana festivala književnosti "Kikinda šort", kršenje ljudskih prava koja su Ustavom zagarantovana. Pernat je rekla da je u svakom civilizovanom svetu, javna kritika je poželjna, kao korektiv ponašanja vlasti.

- Očigledno da ovo što danas živimo nije civilizovan svet, a cilj je jasan - strahovladanje, dominantna režimska sila koja će obezbediti ćutanje na organizovan kriminal koji je presonifikacija Srpske napredne stranke. Zabraniti ovakav festival dokaz je da je radikalski manir ogoljen. Ovaj čin podseća na Nemačku tridesetih godina - rekla je Pernat.

Dakle, osim članova SNS-a niko ne vidi demokratiju u Srbiji. Može li nešto što je ozbiljno mutiralo da se vrati u ono što je nekada bilo? Nažalost, baš u takvom trenutku popis stvari o kojima se ne sme govoriti i reči koje se ne smeju izgovarati, produžava se iz minuta u minut. Pitanje je kako se može pregovarati sa ovom mašinom za lov na neistomišljenike, koja ima mnogo glava, mnogo nogu, sokolove oči, koja je stalno budna, uvek spremna? 

U svakom slučaju, guranje pod tepih neće učiniti da ove pojave nestanu. Kao i svako povlađivanje nasilniku, i ovo je osuđeno na propast. Praviti građane budalama, uz njihov "dobrovoljni pristanak", to je ovde vrlo popularna privredna grana među domaćim političarima na vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati