Društvo i ekonomija

[ Izvor: Slobodna Evropa ]

01. 07. 2024. 19:38 21

Za desničare VUČIĆEVOG ARNOA GUJONA - tri miliona evra iz budžeta

Uplate iz budžeta Srbije u visini od nekoliko hiljada evra završavale su tokom prošle godine na računima u komercijalnim bankama brojnih nevladinih organizacija. Novac je uplaćivan i desničarskim organizacijama, od kojih su neke povezane i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. To proizilazi iz podataka Državne revizorske agencije (DRI) o izveštaju o radu Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije, na čijem čelu je do sredine maja 2024. bio Arno Gujon, u Srbiji medijski često eksponirani francuski državljanin, koji je u mladosti stasavao u redovima u Francuskoj desničarskog pokreta “Blok identitaraca”. Sredstva u iznosu od 3,1 milion evra, a koja su u budžetu bila namenjena za kapitalne projekte, preusmerena su za rad nove institucije koju sada vodi Gujon.

Srpski Zakon o budžetu, međutim, određuje da se uplate moraju upućivati na račune Uprave za trezor, kako bi tok novca mogao da se prati. Gujon je u Srbiju inače stigao pre 20 godina predstavljajući se kao humanitarac. Tokom 2015. godine dobio je srpsko državljanstvo, od 2020. je državni funkcioner, a član vladajuće Srpske napredne stranke od 2023. godine, navodi Slobodna Evropa.

Proveravajući rad Uprave koju je Gujon donedavno vodio, DRI navodi da su u ovoj instituciji koja je formirana pri Ministarstvu spoljnih poslova međuvremenu počeli da "ispravljaju" način uplate, ali i podvlači se da je ranijim uplatama bila otežana kontrola trošenja sredstava. Kada je izveštaj DRI sa zamerkama u vezi trošenja sredstava objavljen 22. maja, Gujon nije više bio na čelu Uprave, jer je raspoređen na novu funkciju. Postavljen je na čelo novoformirane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju pri Vladi Srbije čije su nadležnosti, prema saopštenju Vlade, slične kao i one koju ima Uprava na čijem je čelu bio - "organizovanje, sprovođenje i podržavanje aktivnosti kako bi se u svetu predstavili srpska kultura, istorija, duhovnost, umetnost, jezik, nauka i sport“.

Posebna tema se otvara kroz analizu uplata koje su iz Uprave išle nevladinim organizacijama. Prema analizi RSE, Uprava na čijem čelu je bio Gujon, tokom 2023. godine je novcem iz budžeta finansirala na stotine projekata i donirala 342 organizacije iz celog sveta - od udruženja Srba iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore do fondacija i kulturno umetničkih društava u Australiji i SAD. Novac su dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promivišu ekstremno nacionalističke stavove, kao i udruženja koja su u privrednom prestupu zbog neobjavljivanja finansijskih izveštaja. Prema podacima iz Izveštaja Državne revizorske institucije o reviziji finansijskih izveštaja za 2023, Uprava za saradnju sa dijasporom najveći deo budžeta, odnosno 1,8 miliona evra, potrošila je na donacije nevladinim organizacijama.

Tokom 2023. novac je dodeljen Udruženju studenata Republike Srpske u Srbiji - Novi Sad. Na sajtu za sebe navode da teže "izgradnji i jačanju studentskih veza sa obe strane Drine". Ovo udruženje su osnovala 2019. godine braća Milan i Dejan Pudar, koji su uz lidere desničarskih organizacija Eko Četnici i Srpska Kraljevska Omladina Novog Sada, krajem marta ove godine učestvovali u blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, tražeći ostavku profesora i novinara Dinka Gruhonjića.

Udruženju studenata RS u Srbiji koju predvode braća Pudar, Uprava za saradnju sa dijasporom na čijem čelu je bio Gujon je za poslednje dve godine za projekat pod nazivom "Jedinstvo Srbije i Republike Srpske" dodelila 1,6 miliona dinara ili oko 13.000 evra. Uprava je dotirala novcem iz budžeta i Centar za edukaciju i razvoj omladine iz Beograda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati