Društvo i ekonomija

[ Izvor: eKapija ]

29. 06. 2024. 07:00 4

Novo zaduživanje Srbije: Kredit daje KINESKA BANKA

U Skupštinu Srbije stigao je niz predloga zakona o novom zaduživanju države, među kojima se dva odnose na saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, a jedan na obilaznicu oko Kragujevca. Još dva kredita su za sektor energetike - za razvoj tržišta biomase i poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, dok je najvredniji među njima novi kreditni aranžman sa luksemburškim ogrankom kineske Bank of China, koji iznosi 183,94 miliona evra.

Ugovor o kineskom kreditnom aranžmanu datiran je na 4. jun ove godine, a sklopljen je između Republike Srbije kao zajmoprimca, aranžiran od strane beogradskog ogranka Bank of China, sa luksemburškim ogrankom te kineske banke kao agentom i prvobitnim zajmodavcem. Kredit se odnosi na projekat izgradnje kanalizacije u Novom Sadu, Subotici, Inđiji, Adi i još pet manjih opština i gradova, čiji je izvođač kineska kompanija China Road and Bridge Corporation i deo je šireg komercijalnog ugovora o izgradnji kanalizacione infrastrukture koji je sklopljen još 2021. godine.
Ukupna vrednost tog komercijalnog ugovora je 216,4 miliona evra, a kreditni aranžman o kome će odlučivati Skupština Srbije vredan je 183,4 miliona evra. Njegov krajnij rok dospeća je 180 meseci od stupanja na snagu Predloga zakona o potvrđivanju, dok će se otplaćivati na 20 rata, od kojih prva dospeva šest meseci od stupanja na snagu, navodi eKapija.
Poslanici će imati priliku da se izjasne i o tri nova predloga zakona o zaduživanju za izgradnju putne infrastrukture. Od toga se dva kredita ukupne vrednosti 26,7 milijardi dinara (oko 228 miliona evra) odnose na saobraćajnicu Ruma - Šabac - Loznica, a ugovoreni su sa domaćim bankama, dok se treći zajam podiže za obilaznicu oko Kragujevca.

Poslanici Skupštine Srbije odlučivaće i o potvrđivanju dva sporazuma o zajmu, kao i o garanciji države za kredit za likvidnost EPS-a od 100 miliona evra. Oba sporazuma o zajmu koja su u skupštinskoj proceduri odnose se na saradnju sa nemačkom razvojnom bankom KfW.
Prvi zajam, u vrednosti od 50 miliona evra, odnosi se na projekat "Energetska efikasnost u objektima javne namene, faza III". Ugovor o tom zajmu sklopljen je 27. oktobra 2023. godine u Frankfurtu na Majni i Beogradu, a otplaćivaće se po fiksnoj stopi koja se utvrđuje prilikom isplate uz maržu od 0,6 odsto. Drugi zajam je KfW odobrila za razvoj tržišta biomase, i vredan je 20 miliona evra, pod uslovom da ta sredstva lokalne samouprave koje njima budu raspolagale koriste isključivo za finansiranje izgradnje i konverzije sistema daljinskog grejanja na obnovljive izvore energije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati