Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 06. 2024. 07:03 0

Broj ruskih firmi u Srbiji SKOČIO za 1.000 odsto

Ukupan broj preduzetnika i privrednih društava koje su u Srbiji osnovali ruski državljani udesetostručio se za dve i po godine rata u Ukrajini, sa 1.017 firmi na 11.081, prenosi Bloomberg Adria. Najviše Rusa u Srbiji posluje u IT-iju i ugostiteljstvu.

Poslednjeg dana 2021. godine, u Registru privrednih subjekata je bilo samo 296 preduzetnika i 721 privredno društvo čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Rusije. Od 24. februara 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini, do 5. juna ove godine, osnovano je 9.317 preduzetničkih firmi i 1.764 privredna društva iza kojih stoje državljani Rusije.Ovaj rast vođen je skokom preduzetnika, od čak za 3.148 odsto od 2022. do ove godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je u Srbiju u međuvremenu stiglo 370.000 Rusa, a najviše ih boravi u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu. Gledajući u kojim delatnostima ih najviše ima, najveći broj Rusa se bavi poslovima iz oblasti IT-ja i računarskog programiranja, ali sve više njih ulazi u ugostiteljstvo i uslužne delatnosti, otvaraju restorane, kafiće, frizerske i modne salone.- Najveći priliv Rusa u Srbiju bio je u periodu od kraja 2022. i u toku 2023. godine, dok je sve posle toga manjeg intenziteta. Zato je u tom periodu, a posebno prošle godine i otvoreno najviše kompanija i preduzetničkih firmi iza kojih stoje ruski državljani - kaže pomoćnik direktora sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić, a prenosi Nova ekonomija.

Njihov uticaj na naše tržište i privredu nije zanemarljiv.- U Srbiju je došao veliki broj ljudi sa jačom kupovnom moći u odnosu na prosečne građane naše zemlje. Oni su registrovali dosta preduzetničkih firmi, pre svega iz IT sektora, koje rade za inostrane kompanije. One dobijaju novac putem doznaka, pa se rast doznaka poslednjih godina dobrim delom pripisuje i tim ljudima - objašnjava Stanić.

Stanić ističe da je u Srbiju došla srednja i viša klasa, pretežno mladih državljana Rusije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati